Lesenceistvánd

2016.02.04. 10:22

Becsalogatják az energiát a faluba

Lesenceistvánd - A tapolcai járás települései közül itt a legjobb a közbiztonság. Talán ennek és a folyamatos fejlődésnek is köszönhető, hogy Istvánd azon kevés falvak közé tartozik, ahol folyamatosan emelkedik a lakosság lélekszáma.

Tóth B. Zsuzsa

A hivatalban Tóth Csaba polgármester fogad, aki a kistérség vezetője is egyben, a település pedig a térségi önkormányzati társulás székhelye. Most azonban a falu van terítéken. A polgármester szerint is felkapott településen sorra újulnak meg az intézmények, az utak, de még van tennivaló. Ne is menjünk messze, idén a hivatal energetikai felújítása lesz soron, 17 milliós támogatást kaptak hozzá. Így újulhat meg az egészségház is, most arra pályáznak.

– Ezren lakunk Lesenceistvándon, felkapott a falu. Másfél évtizede folyamatosan nő a lakosság száma, mintegy öt százalékkal, ötven fővel emelkedett. Köszönhető ez a legújabb, Hegyalja utca kialakításának is. A harminc telken fiatal házasok építkeztek. A készülő rendezési tervben folytatódik az utca 24 telekkel. Az önkormányzati területet parcellázni kell, belterületbe vonni, aztán közművesíthetjük. Erre húszmilliót tartalékoltunk az utóbbi években – mondja Tóth Csaba. Egyetlen gond az ipar hiánya.

Tóth Csaba polgármester szeretné, ha az új, Hegyalja utca bővülhetne a kép hátterében látható területen (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– Az adóerő-képesség egy lakosra csak három–négyezer forint, nagyon alacsony. Nagyjából 4–5 millió forint az iparűzésiadó-bevétel, összesen és évi 15 millió helyi adóbevételből gazdálkodunk. Sajnos nincs olyan önkormányzati terület, amit zöld vagy barna mezős beruházásra felajánlhatnának. Viszont rendezettek az utcáink, a közbiztonság itt a legjobb a járásban, köszönhetően a polgárőrségnek is – mondja a polgármester, miközben bejárjuk a falut. Az új, Hegyalja utcában még aszfaltozni kell, a nyolcmilliós költséget nem tudják bevállalni segítség nélkül, pályázati lehetőségre várnak. Innen a hegyre indulunk. A Mária-kápolnától gyönyörű a kilátás, nem vitás, ha most, a ködös időben ebben nem is tudunk gyönyörködni. Kicsit odébb, a Kőorra a legmagasabb pont, megérdemelne egy kilátót.

Az óvoda felújítása tavaly készült el. A kép bal szélén Nyírő Mária vezető látható a farsangra készülő gyerekekkel (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– A tervek között van, de sajnos magánterület az elhanyagolt hegytető. Sokan nem tudják, de ez a környék egyik tanúhegye, csak, mivel a Keszthelyi-hegység tövében áll, ránézésre kevésbé nyilvánvaló. Itt halad a Kéktúra útvonala is – mutatja Tóth Csaba. A hegyoldalban feltűnően jók az utak, két és fél kilométernyi hosszan újultak meg az utóbbi néhány évben. Szükség is volt rá, hiszen a szőlőhegy olyannyira vonzó, hogy több épület van ott, mint a faluban. Sokan itt, a külterületen töltik a telet is. Több mint hetvenen lakják a hegyoldalt, köztük Gárdonyi Lajosné, Margit. Amikor megtudja, hogy a kápolnától jövünk, elújságolja, hogy gyűlik a pénz az egyházközségnek a villany bevezetéséhez.

Gárdonyi Lajosné télen is a hegyen lakik családjával (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– Hatszázezer forint kell és akkor 25 év után újra megszólalhat a harang. Gyönyörű csengő hangja van! – mondja Margit, aki lelkesen segít a gyűjtésben. Korábban alpolgármester volt, a falu sorsát a szívén viseli. Egész évben a hegyen él immár 1990-től. Azt mondja, csak egy jó terepjáró kell és nem gond a közlekedés.

– A férjem halála után költöztünk ide Tapolcáról a fiammal és az unokámmal. Most nyolcadikos, azt mondja, kell ennyi mozgás, úgyhogy gyalog és biciklivel jár le a faluba, onnan busszal megy iskolába. Mégis inkább itt lakunk, mint a városban. Akkora szabadság van, olyan jó a levegő, csodálatos a kilátás. Ez a Balaton-felvidék legszebb panorámája. Eötvös Károly is ezt csodálta, amikor itt járt. A környéken nagyon jó emberek élnek, a hegyen a szomszédok segítenek egymásnak, itt a legjobb – mondja Margit.

Lent a faluban a temető mellett haladunk el. A két éve épült ravatalozó inkább kis kápolnára emlékeztet, a tervek szerint hamarosan kerül bele egy harang. A temető melletti önkormányzati területen gyűjti a lakosság a gyümölcs- és egyéb fák aprítéknak való gallyait és az árkok tisztításából származó földet. Bárki tehet hozzá, vihet belőle. A közeljövő tervei között szerepel a temetőben az új kerítés építése, sétány kialakítása padokkal és napelemes lámpákkal.

– Másmilyen világításban már nem gondolkodunk. Napelemek segítenek az óvoda, a hivatal és a kultúrház fenntartásában. A megtakarítás a tavalyi év elszámolásánál már jelentkezik, felére csökken a költség. Az intézmények napelemekkel való felszerelését folytatnánk az iskola épületén is. Az energetikai felújítása nagy falat, pályázat kiírására várunk hozzá. Akár önerő vállalásával is belemennénk, pedig nem mi üzemeltetjük – magyarázza a polgármester.

Az iskolában nemrég cseréltek nyílászárókat, bővítésre nincs szükség. A Lesence Völgye Általános Iskola székhelye Lesencetomajon, telephelye itt van.

– Csak alsó tagozatunk van, a négy osztályban 64 diák tanul. Helyből, Lesencetomajról, Lesencefaluból és Uzsáról érkeznek – mondja az igazgató, Hegyiné Kalamár Lívia. Az iskolában fontos szerepet kap a tanulók környezettudatosságra nevelése. Rendszeresek a gyalogtúrák, évente kétszer papírt gyűjtenek. Évekkel ezelőtt bekapcsolódtak az iskolagyümölcs-programba, naponta kapnak a gyerekek gyümölcsöt, iskolatejet. Színházba járnak és aktívan kiveszik a részüket az alapfokú művészetoktatásból. Az iskola egész épülete a diákok kézügyességét hirdeti. Most éppen a farsangi dekoráció színesíti a falakat. Lívia szerint azonban elsőrendű a nevelőmunka hatékonysága, a közösségek, valamint az empátia és tolerancia erősítése, a jó iskolai légkör biztosítása. 1999 óta diszlexiaprevenciós olvasástanítási módszerrel oktatják az első osztályosokat.

A közeli Százholdas pagony óvodának tavaly készült el a felújítása. Ide helybe jön a fejlesztőpedagógus, van hittan és zeneovi, s néptáncra is sokan járnak.

– A két csoportban minden felszerelés, bútor, tornaszer adott. Egy tornaszoba viszont nagyon jó lenne – mondja a vezető, Nyírő Mária. A 41 gyerek óvodájában az udvar tágas, játék van bőven. Annál is inkább, hiszen a nevelési program fő eleme a mese és a játék, minden napra más tevékenység jut. Mese, tanulás, rajzolás, számolás és a környezetről való beszélgetés váltja egymást.

Kicsit távolabb, a faluközpontban vonzza a tekintetet a közelmúltban felújított kultúrház.

– Aprítékkal fűtjük, az aprítóba lakossági gally kerül. Akár el is hozzuk, betároljuk. Ötödére csökkent a fűtési költség így, gázzal csak temperálni kell. Jó lenne megoldani, hogy a Start mintaprogramban brikettet is készíthessünk, bevételt hozhatna – tűnődik Tóth Csaba, miközben a 87 éves Rieger Jenőné, Sári néni házához érünk. Már vár bennünket a háziasszonynak segítő Nagy Renáta és Prostovitsné Rózsa Éva. A szociális intézmény vezetője és a gondozónő segítsége sokat jelent Sári néninek.

Rieger Jenőné, Sári néni itt érzi magát legjobban. Kezében ez egyik baba, amelynek a ruháját maga varrta, hímezte (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

– Nagyon hálás vagyok a lányoknak, segítenek a takarításban, bevásárlásban, hoznak gyógyszert. Főzök magamnak, amit megkívánok, de kézimunkázni már egyre nehezebben tudok – mondja Sári néni. Az előszoba, a szobák mind tele vannak a gyönyörű hímzésekkel, amelyeket nagy gondossággal készített. Azt mondja, egy élet munkája volt.

– Mindig ez volt a mániám, szomszédolni nem szerettem – nevet és megmutatja nagy becsben őrzött babáit, amelyek mind az általa varrt és hímzett ruhákat viselik. Valóságos kis kiállítások szereplői a szobákban. Valóban azok voltak, amikor a kultúrházban tárlatot rendeztek belőlük. Éva közben megméri Sári néni vércukrát, Renáta pedig arról beszél, hogy a szociális intézmény házi gondozói a faluban és a környező településeken ebédet hordanak, segítenek a mindennapokban az időseknek. Takarítanak, mosnak, vasalnak, behordják a tűzifát. Vérnyomást mérnek, gyógyszert íratnak és váltanak ki, amikor mit kell. Az idősek ifjú őrangyalai, ahogy Sári néniéi is.

– Nem itt születtem, hanem Kenesén, aztán éltem Fűzfőn, laktunk Bazsiban a férjemmel. De itt a legjobb – mondja vendéglátónk és nem rest a kapuig kísérni. Mi pedig egyetértünk: igaza lehet Sári néninek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!