Kultúra

2015.04.18. 18:14

Zirciek a zongoráért - A III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Hangvillában

Veszprém - A zene, a hangszerek a témái azoknak a csendéleteknek, festményeknek, melyeket a zirci középiskola diákjai készítettek.

Balla Emőke

A zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola fiatal alkotói is a Zongora Veszprémnek közadakozási akció mellé álltak. Munkáikból jótékonysági kiállítást szerveztek, III. Béla is a Zongoráért címmel. A Hangvillában szombat este nyílt kiállításon közel negyven diák negyven képe látható, tájékoztatott Szeifert György, az intézmény igazgató-helyettese. A  középiskola szerves része a város, illetve a megye kulturális életének, úgy érezte, hogy ebben a jótékonysági akcióban is részt kell vennie, meg kell mutatnia magát. B. Hegedűs Piros festőművész, a szakközépiskola tanára kezdeményezésére a diákok az ügy mellé álltak, felajánlották munkáikat.

A kiállított képek öt és húszezer forint közötti értékben megvásárolhatók, az eladásukból befolyó összeget a veszprémi hangversenyzongora beszerzésére fordítják.

 

Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, azért fogtak össze, indították a közadakozási akciót, mert a városnak nincs megfelelő minőségű zongorája. A Hangvilla kiváló akusztikájú termébe egy kiváló hangszert szeretnének vásárolni, melynek összege harmincmillió forint. Az egyesület elnöke köszönetet mondott a lelkes diákoknak, amiért támogatják a nemes kezdeményezést. Dirk-Jan Kamann, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója bevezetőjében Veszprém szépségéről, kulturális sokszínűségéről, gazdagságáról, a hangulatos fesztiválokról beszélt. A veszprémiek azonosulnak a várossal, a kultúrával, Veszprémben jó élni, mondta. A zirci középiskolában nagyszerű tanárok terelik a fiatalokat, segítik kibontakoztatni készségeiket.

B. Hegedűs Piros festőművész, a szakközépiskola tanára megnyitójában úgy fogalmazott: a találkozások kiállítása a mostani. Találkoznak a különböző művészeti ágak - színház, zene, képzőművészet -, találkoznak a diákok a Hangvillával és a zongorára való adakozási akcióval. A fiatalok lelkesen készítették műveiket, sokuknak ez lett az eddigi legszebb, legátgondoltabb, legértékesebb munkája. Ma, amikor sokan úgy érzik, hogy nincs szükség művészetre, művészeti képzésre és a fiatalok megkérdőjelezik, szükség van-e rájuk, kell-e az, amit ők képviselnek, mi szeretetet, elismerést adhatunk nekik, mondta a festőművész. A kiállítás megtekintésével és a képek megvásárlásával hitet és erőt adunk a diákoknak, hogy igenis van értelme annak, amit ők csinálnak.

A megnyitó végén felvételről elhangzott a közadakozási akció "indulója", a Zongoradal a Mozizenekar előadásában, amit az alkotó fiatalok a vászon előtt felsorakozva hallgattak.

A kiállítás május 7-ig látható a Hangvillában. A képek közül néhányat már a megnyitón megvásároltak, ezt a későbbiekben is meg lehet tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!