Kultúra

2016.10.15. 20:15

Zengett a dal a belvárosban

VESZPRÉM - A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság tizenegy év után ismét megszervezte a Nemzetközi romantikus kóruszenei fesztivált.

Balla Emőke

A program pénteken kezdődött, a Veszprém bemutatkozik című koncerttel. Kővári Péter, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya köszöntőjében elmondta: a nemzetközi kórusfesztivál 1988-ban indult, az utolsót tizenegy éve rendezték. A programmal tisztelegnek a 2012-ben elhunyt Kollár Kálmán emléke előtt és kapcsolódnak a Finnugor kulturális főváros programsorozathoz.

Fotó: Stiger Ádám

A korábbi fesztiválokon 8 ország 42 kórusa járt Veszprémben, a műhelymunkákon 8 zenész 24 művét elemezték. Véleménye szerint a vokális zene ünnepe ez a három nap. Porga Gyula köszöntőjében szólt arról, ha Veszprém nevét említik, biztosan mindenkinek eszébe jut Kollár Kálmán. Halála űrt hagyott maga után, ezt úgy pótolhatjuk, ha ápoljuk az örökségét, szellemi hagyatékát. Ezt teszi most a Liszt kórus.

A pénteki koncerttel kezdődött a kóruszenei fesztivál

Pénteken elhangzott Baráth Bálint Lázár feltámasztása című műve, amelyet a szerző a kórustársaságnak ajánlott. Olyan bibliai témát keresett, amit kevesen dolgoztak fel.

Szombaton este a vendég-kórusok - a veszprémi Gizella Nőikar, a Dunaújvárosi Vegyeskar, a székesfehérvári Primavera kórus és a szlovén Collegium Vocale Celje - mutatták be műsorukat a Pannon Egyetem aulájában. Az énekkarok délidőben a belváros több pontján adtak rövid koncerteket.

A fesztivál gálája ma délután egy órakor kezdődik a Hangvillában, ahol a kórusok megszólaltatják azt a két művet, amelyeket a műhelymunkán dolgoztak fel. la

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!