Kultúra

2017.02.23. 10:29

Zenei klub a könyvtárban

Mi a közös Johnny Cashben, Whitney Houstonban, Gabóban és Máté Péterben?

Rieger Zsanett

A zenei klub, melyet 11. alkalommal rendeztek meg az Eötvös József Megyei Könyvtárban szerda délután. Az esemény elején Németh András, a könyvtár egyik munkatársa elmondta: a klub célja, hogy megismertesse a közönséggel a könnyűzenét, és annak jeles alakjait. A tavaly indult kezdeményezésnek ezúttal Johnny Cash adta a tematikáját, ugyanis most februárban lenne 85 éves.

A zenei klub vezetője, Kindler Krisztián a művészről elmondta, a 20 és 21. század egyik kiemelkedő country, gospel és folk énekese volt. Jó barátságot ápolt Bob Dylannel és Elvis Prestleyvel is. Olyan együttesekben játszott, mint például a Tennessee Two és a Tennessee Three, de a leghíresebb mind közül a Highwaymen volt. Érdekességként Kindler Krisztián elmondta: az énekes kedvenc színe a fekete volt, azt vallotta, ez a tisztaság színe, és ezzel fejezi ki, hogy ő az egyszerű emberekkel, a szegényekkel, elesettekkel van. Mindezt meg is énekelte Man in Black című számában.

Ezen kívül olyan dalok hangzottak el Johnny Cashtől a klubdélutánon, mint például a Boy named Sue, az I walk the line, a Jackson, vagy a You are my baby. Az esemény érdekessége volt, hogy a közönségnek lehetősége nyílt telefonos elérhetőség útján kérdezni Gabótól, azaz Jónás Gabriellától. A fiatal, neo-soul irányzatban utazó énekesnővel való beszélgetést a klubvezető Jill Scott Blessed című számával vezette fel, ő volt egyben az énekesnő példaképe is.

Az esemény során olyan dalok csendültek még fel, mint Juliette Gréco Bohemian in Parisa, Shakirától a Whenever Wherever, Whitney Houstontól az I’m every woman, Máté Pétertől az Egy darabot a szívemből, vagy éppen az LGT Silver Summer-je. Utolsó dalként pedig Al Jarreau Take Five című számát hallhatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!