Vonzás és varázslat - A Somló az irodalomban

2017. július 24., 17:55 szerző: Civil Tudósítónktól
komment
A közelmúltban elhunyt Vaczkó László Vonzás és varázslat (A Somló az irodalomban) című könyvét mindig nagy érdeklődéssel lapozom fel. A szerző az ajánlójában így ír: "A Somlóról szóló írások, művek szétszórtan csillogó gyémántszemecskéi irodalmunk kincsesbányájának is nevezhetők."
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A kötetben számos ismert író, költő szerepel, akik ódát zengenek a bazaltpiramis természeti szépségeiről, a hegy tüzes boráról. De szólnunk kell azokról is, akik a hegy tövében lévő településeken éltek, s ezer szállal kötődtek hozzá. Sokan vannak közülük, akik hangot is adtak - a hegy szerelmeseként - rajongásuknak.

Pápai Lajos, a tragikusan fiatalon, alattomos betegségben elhunyt huszárkapitány Német József szerint egyik legfanatikusabb somlaibor-kedvelő. Ez a katona költő Az egy pohár somlai bor című költeményében a szakberkekben elismert és a tapasztalás szerint is alátámasztott azon vélekedést erősíti, hogy a somlai bor a legjobb gyógyszer minden bajra. A sorok végi refrénben gyakran visszatér e gondolat: "Tán nem ártana egy pohár somlai!", "Miért nem ittál egy jó pohár somlait!"

Somogyi Károly jogász, Veszprém vármegye főügyésze s a Devecseri Újság, majd az ezt felváltó Somlyóvidéki Hírlap szerkesztője is vall a Somló iránti vonzalmáról, szeretetéről. Ezt elárulja a Vihar veri és a Búcsúnóta című verse. Telkes (Tánczer) Lajos devecseri telekkönyvvezető, a Somló Bizottság ügyvezető elnöke (1940-es évek) A néma harang zúgása (Századok, legendák, bizonyságok) címmel írt verset a hegy porladó köveiről. A kolontári születésű Pauer Antal plébános A Csobánc tetejéről láttam a Somlót kezdetű költeményét 1952-ben írta.

De napjainkban is akadnak tollforgatók, akiket megigéz s rabul ejt a síkságból kiemelkedő hegyóriás. Czeidli Istvánt, egykoron Várpalota jegyzőjét, nyugdíjasként devecseri lakost is megihleti a Somló. Ezen témájú versei a köteteiben lelhetőek fel. (Újabb, a sorban az 5. a közelmúltban került ki a nyomdából.) A most felidézett versek hosszú évszázadokon át emlékeztetnek a kihunyt tűzhányóra, a testvéreitől mesz-sze esett remetére. S hirdetik, hogy a Somló gyönyörköd- tetően egyedi csodája a világnak. Czeidli József

Civil Tudósítónktól

2017. július 24., 17:55 szerző: Civil Tudósítónktól

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...