Kultúra

2016.07.28. 15:20

Völgy: játék határok nélkül

Kapolcs - A külföldön dolgozók dilemmáiról indult beszélgetés a kapolcsi Művészetek völgyében az ismert műsorvezető, Veiszer Alinda és a Momentán társulat közreműködésével.

Leitner Vera

- Univerzális eszköz ez, mely a humoros jelenetektől a komoly társadalmi, pszichológiai problémák feldolgozásáig bármikor használható - mondta el Bódy Gergő, a Momentán társulat tagja az improvizációról, melynek segítségével a meghívott vendégek élményeit elevenítették meg.

Faragó Renáta, a Londonban dolgozó szociális munkás és kisfia, Jónás, Oravecz Márk és Donáth Mirjam beszélgetett Veiszer Alindával (fotó: Leitner Vera)

Ez alkalommal a Menjek/Maradjak dokumentumfilmek szereplői, Donáth Mirjam újságíró, Faragó Renáta szociális munkás és Oravecz Márk doktor, a hagyományos kínai orvoslás szakértője mesélt az évek során felhalmozódott élményekről.

- A család hiányzott a leginkább - mondta el Oravecz Márk, akit édesapja, Oravecz Imre költő is mindig utazásra buzdított. Márk Kínában és Angliában is több évet töltött el tanulással és persze munkával.

- Sok minden érhet odakint, de az ember ugyanaz lesz máshol is, mint itthon, a lényeg nem változik.

- Nehéz kitűnni a tömegből, főleg, ha elismerésre vágysz. - mondta el Mirjam, aki hét évet töltött az Egyesült Államokban, ahol újságírást tanult, s ezen a területen is helyezkedett el New Yorkban.

A Momentán társulat tagjai " rájátszottak " a felhozott témákra. A képen épp Oravecz Márk kínai praxisát nyitja meg Kiskovács Attila, Montvai Sára és Tóth Barnabás

A Veiszer Alinda vezette beszélgetés során olyan kérdések is felmerültek, melyek minden külföldön dolgozót foglalkoztatnak, így a lakás, a hosszú távú tervek, a honvágy, elismerés, hazaköltözés.

Jellemző, hogy a Művészetek völgyében a könnyedebb, kikapcsoló programok mellett olyan, elsőre szokatlannak tűnő, komolyabb kérdésekre fókuszáló témák is előkerülnek, mint önismeret, párkapcsolat, természetvédelem vagy a vállalkozásalapítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!