Kultúra

2015.11.16. 21:07

Visszanyúl a családi gyökerekig

Pápa - Ughy Miklós képzőművész képeiből nyílt kiállítás a Jókai Mór Művelődési és Szabad-időközpont emeleti előterében. A tárlat december 13-ig látogatható.

Molnár Tímea

A családi gyökerek Torockóig nyúlnak vissza, ezért van az, hogy Ughy Miklós számos képének témáját az erdélyi település jellegzetes házai adják. A fiatal alkotó a fehér épületeket valósághűen ábrázolja, az akvarellek a szemlélődő számára egy-egy mértani pontossággal beállított, éles fotográfia érzetét adják. Ha összevetjük akár személyes élményeinket vagy az interneten fellelhető torockói fényképeket az Ughy-festményekkel, azt láthatjuk, egymásra téve ezek teljesen fednék egymást. Erről az életszerű ábrázolásról Ughy Miklós a Naplónak azt mondta: maga a helyszín ad ennyire erős inspirációt, egyenes vonalaikkal és egységes fehér színükkel annyira szabályosak ezek a falusi házak, hogy a festő nem is nagyon mer elrugaszkodni attól, amit érzékel maga körül. Másként van ez a tájképeknél, a csillogó vizű tóban visszatükröződő part menti fák, a magasba törő torockószentgyörgyi vártorony vagy a székelykői hegymagas esetében szabadabb az ábrázolás, egyes részeiben elnagyolt, hiszen mint Ughy Miklós vallja a festő átalakítja a természeti környezetet.

Apa és fia utóbbi kiállításának megnyitóján. Ughy István és Ughy Miklós egyaránt ismertek a pápai képzőművészek világában
Fotó: Molnár Tímea

A bemutatott alkotások között szénrajzok is vannak, ezek a gótika jegyében készültek. A középkor ezen irányzata iskolai tanulmányai során ragadta meg Ughy Miklós képzeletét. A stílusjegyek alapján a sötét színekbe bármit bele lehet magyarázni, de a művész megfogalmazása alapján a külsőségek, a gótikus jegyek használata a fontos, legyen szó akár a Burgundi, akár a Mignon című képéről.

A kiállítást Schrei Balázs, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola tanára nyitotta meg, ő méltatta a rajz- és médiaismeret szakos pedagóguskollégája képzőművészeti tevékenységét. A rendezvényen fuvolán közreműködött Horváth Dorina.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!