Kultúra

2014.12.30. 13:05

Virtuóz muzsikusok gálaműsora

Veszprém - A Virtuózok középdöntősei és döntősei léptek fel a Hangvillában tartott gálaesten, ahol a zenetanárok mellett szülők és kisgyermekek voltak kíváncsiak az ifjú tehetségekre.

Balla Emőke

A Magyar Televízió Virtuózok című műsorának legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal tehetségekre. Péntek esténként hétről hétre sokan voltak kíváncsiak az ország különböző pontjairól érkezett ifjú muzsikusokra, szurkoltak nekik az elődöntőben, középdöntőben és a döntőben. Ámultak bravúros játékukon, frappáns válaszaikon, rátermettségükön. 2000 jelentkező közül válogatták ki a már gyermekként, ifjúként bravúros előadókat.

A Virtuózok nemcsak tehetségkutató, de tehetséggondozó műsor, a szerkesztők fellépési lehetőséget biztosítanak a legjobbaknak. a három korcsoport nyertese, Boros Misi (zongora), Lugosi Dániel Ali (klarinét) és Gyöngyösi Ivett (zongora) a vártnál sokkal korábban jutott nemzetközi fellépési lehetőséghez, december 27-től már az Egyesült Államokban turnéznak. Ők nem lehettek ott a hétfő esti gálaműsorban a veszprémi Hangvillában, de több döntős és középdöntős itt is megcsillogtatta tudását.

A koncertet a Virtuózok öttagú, neves szakemberekből álló zsűrijének egyik tagja, Szenthelyi Miklós hegedűművész professzionális előadása nyitotta, majd röviden beszélt arról, milyen öröm és élvezet volt ilyen sok tehetséggel találkozni a műsorban, látni a fejlődésüket.

Ezután léptek színpadra a Virtuózok: a középdöntős tizennégy éves zongorista, Magyar Valentin Bartók és Liszt műveivel, a döntős tizenkét éves hegedűs, Kiss Zoltán az Ave Maria feldolgozásával. Nagy taps fogadta a döntős tíz éves hárfást, Szauer Biankát, aki barokk flamencot adott elő. A középdöntős huszonkét éves klarinétos, Sallai Noémi modern darabjának megszólaltatásával nem a könnyebb utat választotta, a középdöntős húsz éves szaxofonos, Kéringer Dávid Kodály és Bach műveket játszott. Csakúgy, mint a televízió műsorban, Veszprémben is elkápráztatta tehetségével a nézőket a döntős tizennyolc éves hegedűs, Sándor Zoltán és a döntős tizenhét éves hárfás, Tóth Bettina. A középdöntős tizenhat éves furulyás, Néveri Bence után a középdöntős huszonnégy éves zongorista, Rigó Ronald zárta az estét, Beethoven, Schopin műveivel és a Török indulóval. Idén végzett a zeneakadémián, kiforrott tehetség, úgy vélekedett, a Virtuózok című műsor jó lehetőség, hogy megismerjék, elismerjék őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!