Kultúra

2017.06.19. 19:20

Kiemelkedő évadot zárt a Petőfi Színház

VESZPRÉM Máté P. Gábor kapta a Latinovits-, Kőrösi Csaba a Petőfi-, Simonné Szabó Szilvia a Medgyaszay-díjat a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén. Benczédi Sándor örökös tag lett.

Balla Emőke

A Veszprémi Petőfi színház öt nagyszínházi - Nebáncsvirág, A testőr, My Fair Lady, A király beszéde, Sok hűhó semmiért - bemutatót tartott a most záruló évadban és ugyanennyit a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A tájelőadások mellett 14 vendégjátékot fogadott, a 254 előadást 83 316 néző látta. Több mint 19 ezer bérletese van a teátrumnak, ez közel háromezerrel több, mint az előző évadban.

A kiemelkedő számokat nézve büszkék lehetünk magunkra, mondta Oberfrank Pál. Az igazgató szólt arról, hogy nemcsak színházi eseményeket szerveznek, de a társulat sok olyan ügy mellé áll, amit érdemes támogatni. Ilyen többek között az Egészség útja rendezvény, a fogyatékosok gálája vagy az országos építésztalálkozó.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő, a Fidesz Veszprém megye 1-es számú választókerületi elnöke azt mondta, Veszprém a kultúra fellegvára. Jelentős szerepe van ebben a Petőfi Színháznak, mely az Európa kulturális fővárosa pályázatban is kiemelt helyet kapott. A színház nemcsak a városnak, az országnak is fontos. A Modern Városok Programban csaknem 9,2 milliárd forintot különítettek el a színház komplex felújítására: idén 680 millió forintot, jövőre 4 milliárd forintot, 2019-ben pedig 4,5 milliárd forintot költenek majd a munkálatokra. Strenner Zoltán önkormányzati képviselő, a közjóléti bizottság elnöke is elismerését fejezte ki, amiért a színház évtizedeken keresztül magas színvonalon működik.

A díjazottak: Kőrösi Csaba, Simonné Szabó Szilvia, Benczédi Sándor és Máté P. Gábor Fotó: Pesthy Márton

Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály-bazilika plébánosa úgy fogalmazott: ma, amikor az önzés világát éljük, egyre követelőzőbb lett a világ, gyakran elfelejtjük megköszönni a sikert. A színház eredményeit nemcsak a társulatnak kell megköszönni, hanem Istennek, aki erőt, türelmet, tehetséget adott.

Oberfrank Pál igazgató ismertette a következő évad programját. A színház műsorra tűzi a Bob herceg című operettet, a Holt költők társasága című drámát, az Isten pénze című musicalt, a Kurázsi mama és gyermekei című drámát, valamint az Életrevalók című igaz mesét. Magyarországi ősbemutató lesz a Kincskereső kisködmön, a Latinovits-Bujtor Játékszínben Meszléry Judit és Lukács Sándor önálló estje, a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték, a Szerettem őt című romantikus színmű, valamint Szabó Magda Az őz című színműve látható.

Az évadzáró társulati ülésén átadták a díjakat. Az évad nézője Kanyár Erika tanárnő lett, őt Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes köszöntötte. A társulat tagjainak szavazatai alapján a legjobb háttérdolgozónak járó Medgyaszay-díjat Simonné Szabó Szilvia szervező és jegypénztárosnak ítélték. A színészek szavazatai alapján a Latinovits-díjas Máté P. Gábor színművész lett. A közönségszavazatok alapján a Petőfi-díjat Kőrösi Csaba színművész vette át, immár hetedik alkalommal. Benczédi Sándor színművész a Petőfi Színház Örökös Tagja címet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!