Kultúra

2017.02.26. 11:41

Szent Korona Konferenciát tartottak a Padányi iskolában

Veszprém - Mi is az a Szent Korona-tan? Miben állt Szent István jelentősége? Többek között ezekről a témákról szólt a Szent Korona Konferencia, melyet szombaton tartottak a Padányi iskolában.

Rieger Zsanett

A rendezvény elején Regenye Csaba mondott köszöntőt, melyben kiemelte: megváltozott az emberek nézőpontja, a természettől elszakadtak, minden viszonylagos lett. Ilyenkor a hit a biztos pont.

Ezután ismertette az esemény menetét. Az előadás-sorozat Vesztergám Miklós Az első lépcsőfok a Szent Korona-tanhoz című előadásával kezdődött, melyben a Korona alkotmányáról beszélt. Mind mondta, ez az alkotmány szokásjogon alapuló, kipróbált és bevált törvényeket rögzítettek ebben őseink.

A legfontosabb törvény, hogy vajon kié a hatalom, a szuverenitás, tért rá a következő témára, mellyel kapcsolatban elmondta: minden hatalom a Szent Koronáé, a kapocs Isten és a király között. Ezután a Koronához fűződő jogokat említette, mint például a jogfolytonoság vagy az ellenállási jog.

Lélegzetvételnyi szünet után a konferencia Regenye Csaba Szent István jelentősége: A koronákról röviden című előadásával folytatódott. Említette a kereszténység gyökereit, előzményeit, majd Szent István jelentőségével kapcsolatban elmondta: ő nemcsak abban látja a jelentőségét, hogy megszüntette a vallási tagoltságot, és megerősítette a magyar állam alapjait, hanem egy olyan állam-és közösség szervezési-modellt hozott létre, mely ellenállt a keleti és nyugati hódításoknak a tizenhatodik század első feléig, és fennállt a huszadik század közepéig.

Előadásában még kitért a koronák rövid történetére, olyan példákat említve, mint a német-római korona vagy az Itáliai királyság vaskoronája.

A konferencia zárásaképp Csomor Lajos aranyműves tartott részletes és tudományos igényű előadást Őfelsége a Szent Korona misztériuma és törvényei címmel. Beszámolt a kutatási eredményekről, ugyanis lehetősége volt kétszer is megvizsgálni a Szent Koronát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!