Kultúra

2017.08.07. 15:55

A társasági élet központja volt - Emlékek a Csomay strand fénykorából

VESZPRÉM - Hiába a Balaton közelsége, a strand mégis sokaknak hiányzik Veszprémből. Pedig valaha létezett, méghozzá országos hírű.

Napló információ

A városi strandról, uszodáról (annak hiányáról) mindenkinek markáns véleménye van a helyiek körében. Sajnos egyre kevesebb ember él körünkben, aki még járt a Csomay strandon. A létesítmény 1933-ban készült el, id. Csomay Kálmán és fia építette meg a Völgyikút parkban, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a várra. A Veszprémi Kaleidoszkóp gyűjtőmunkájának köszönhetően tudható, hogy a strandhoz a vizet a Völgyi-kútból és az ideérkező hat forrásból biztosították.

A '20-as években merült fel az igény a városi strandra, amit végül Csomay Kálmán saját költségén kezdett el megépíteni 1931-ben. Volt melegítőmedence, mély medence és gyermekmedence is. A szerpentines útról fenyőfák övezte sétány vezetett a strandig. Valóságos sportélet zajlott itt, úszóversenyek helyszíne volt a park.

Büfé, fodrász, manikűrös is működött itt. A társasági élet egyik központi helyszíne volt a strand, bálokat, majálisokat is rendeztek itt. A versenymedencében egy gondola ringatózott, ez volt a bár. Takarításnál, amikor leengedték a vizet a medencéből, zenekar költözött bele, és söntéssé vált - ezt Csomay Zsófia, ifj. Csomay Kálmán lánya mesélte el, szintén a Veszprémi Kaleidoszkópnak.

A Csomay strand látképe
Képeslap, Barasits, Budapest, 1941. MNL VeML XV. 81.a VK, Groszvald Attila

A Veszprém Megyei Levéltár igazgatója, Márkusné Vörös Hajnalka a gyűjteményre hivatkozva elmondta lapunknak, hogy a nagypapa nemcsak a strandot hozta létre Veszprémben. A tehetős úr nevéhez fűződik az evangélikus templom leégett tornyának megépítése, a szentkirályszabadjai repülőgéphangár építése, a Petőfi Színház, a Davidikum épülete, sok családi ház a Diófa és a Rózsa utcában. Ő nem tervezett, hanem kivitelezett.

Dolgos emberként egész életében robotolt, soha nem ment szabadságra. Nagyon gazdag volt, de sokat is dolgozott érte, ő volt a város első adófizetője. Később mezőgazdálkodott nagy területen, téglagyárat épített. Aztán elmenekült az oroszok elől, és amikor hazajött, mindenét elvették.

Fürdőzők a Csomay strandon a '60-as években. MNL Ve-ML XV.13.e

Csomay Kálmánnak - aki egész életében a saját tetteinek élt, önálló gondolatai vezérelték cselekedeteit - hatalmas trauma volt ez a helyzet, 1962-ben, 90 évesen halt meg. A család egykori háza a mai buszpályaudvar területén állt, de itt már csak megtűrtként lehettek jelen, miután 1945 őszén mindent elvettek tőlük. Ifj. Csomay Kálmán építészmérnökként, míg a másik fiú, Csomay Miklós gépészmérnökként dolgozott.

Az államosítást követően a strandra is sok panasz érkezett, hidegnek találták a fürdő vizét, majd népegészségügyi okokra hivatkozva 1969-ben bezárták. Ugyanekkor szűnt meg a Veszprém-Balaton vasútvonal is.

Ezután a strand még pár esztendeig üzemelt (egyesek szerint 1969-ig, más források szerint a '70-es évek első éveiben még működött). Aztán a strand szemétteleppé vált, a medencék hulladékkal teltek meg.

Olyan ötlet is volt, hogy a medencék helyén szabadtéri színpadot létesítenek, de ez sem valósult meg. Sokan és sokat próbálkoztak, hogy a strand újra üzemeljen, de senki nem vállalta az üzemeltetést, mondván, hogy télen nem lehet vele mit kezdeni...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!