Kultúra

2016.03.04. 13:45

Vendégsarok Szőke Andrással: Párhuzamos életrajzok

Nem ismerem Nemes Jeles Lászlót, a minap Oscar díjjal elismert Saul fia című filmalkotás rendezőjét. Fontos dolog, amit elért.

Napló

Hárman kaptak eddig ilyen díjat: Rófusz Ferenc, Szabó István és most Nemes Jeles László. Amikor ő megszületett, 1977-ben, mi még Szentesen tanultunk. Két év múlva meghatározott mindent egy film, a Kis Valentino. Példakép lett a rendezője: Jeles András. Az a gondolkodás, ahogyan képeket hozott létre, elemző költészet volt nekünk. Őt sem ismertem, de 1993-ban kiderült, hogy ő ismer. Vele dolgozhattam a Senkiföldje című filmjében. Párhuzamos életrajzok, ez volt az eredeti címe, tragikus holokauszttörténet. Jeles András és Nemes Jeles László, apa és fia. A szokatlan párhuzamok most is sokszor jelen vannak körülöttünk. Keveset szólnak a hírek arról, vajon Jeles András létezése mennyire segíthette azt a sikert, amelyet Nemes Jeles László ért el.

Fontosak a létező gyökerek, amelyek mélyre kúsznak, sokszor szemmel kevéssé látható módon, hogy a fák később virágozhassanak.Mi is szoros közösségben élünk itt Taliándörögdön, egy kicsi faluban. Ahhoz, hogy a régiek üzenetét éltessük és megtaláljuk, mi is sokszor eltérünk a szabályoktól, az elfogadottaktól, ahogy András és László. Más vallású temetőket gondozunk, katolikusokként. Életet lehelünk a plébániánkba, kenyeret sütünk újra, gyógynövényeket keresünk Szalai Miklós esperes úr útmutatásai alapján. Értékgyűjteményt bővítünk, ahogyan András és László is. Mi azzal a parányival foglalkozunk, amely az elődeink tudására támaszkodik, de ennek hiányában nem lenne staféta, azoknak, akik el tudnak futni majd oda, ahol a hírt ki lehet kiáltani.

A hír, hogy: vagyunk, gondolkodunk és tanulunk.

Illés Sándor atya, Gábor, Orsi és András. A gyümölcsfametszések most, a vetemények holnap, a tej, a kenyér, a kalács holnapután. Azt az üzenetet visszük: „Életben maradni”.

Talán kevés olyan falu van, mint Monostorapáti, Taliándörögd, ahonnan naponta élőben közvetítenek országos rádiókban miséket, hetente hallható innen önálló műsor a Mária Rádióban. Az Ősök Háza Vitárium nem különleges szeretne lenni, hanem továbbadni. A régiektől, az újaknak.

Nem vagyunk sokan, de kezünk munkájával gyűjtünk a mezőkön, feldolgozunk az üstökben, és magunk olvassuk fel, meséljük Szegedy Rózát, Bornemissza Annát, Pápai Páriz Ferencet, Szikszai György lelkészt.

Így főzzük itt a szappanokat sok gyógynövénnyel, préseljük és keverjük az olajokat, erjesztjük az eceteket. Segít ebben a falu. Őrizni hagyományt, az Ősök házával, templommal, erdőkkel, mezőkkel.Ez így párhuzamos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!