Kultúra

2015.08.28. 13:03

Vászonra vitt szépség

Veszprém - Ragaszkodom hozzá, hogy ebben a csúnya, felbolydult világban megtaláljam és vászonra vigyem azt, ami szép - nyilatkozta a Naplónak N. László Gizella festőművész A természet, az örök szépség címet viselő kiállításának megnyitóján.

Szám Dorottya

A természet, az örök szépség címmel kiállítása nyílt N. László Gizella festőművésznek a Veszprémi Művelődési Központban (VMK). Nevada Amália, a VMK igazgatója nyitotta meg a tárlatot.

- N. László Gizella egy kis bakonyi faluban, Kislődön született. Rajzolni, festeni a Herendi Porcelángyárban tanult. 1961 óta fest. Az iskola akkori művész tanár igazgatója magas szintű művészeti képzést is biztosított növendékei számára. Ő bátorította és indította el Gizellát a festésben. A porcelánfestészet mellett a képzőművészet különböző ágaiban próbálta megvalósítani elképzeléseit, a kilencvenes évek elejétől az olajfestészet kapott meghatározó szerepet a munkáiban.

N. László Gizella munkáira benyomással volt a természet közelsége, amely életre szóló élményeket nyújtott számára. Festészetében sokszínűen jelenik meg a természet. Gizella olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint az Arany Ecset Díj, Dévai Bíró Mátyás-díj, Magyarságunkért Nagydíj. Tavaly a Magyar Kézművességért Alapítvány a budapesti Duna Palotában mutatkozott be, ahol a tárlaton 245 hazai és határon túli magyar művész alkotásaival ismerkedhettünk meg. Zsűri válogatta ki a legjobb alkotásokat, köztük Gizella képeit. Sok író, költő kifejezi a természet szépségét, Gizella ezt a festményein keresztül mutatja be – fogalmazott Nevada Amália a megnyitó beszédében.

- Csend, békesség, szépség. Ez inspirál a festésben. Csak szép képeket festek. Szubjektív ugyan, hogy kinek mi a szép. Számomra ez a szép – mutatott Gizella a kiállított képei felé, majd hozzá tette, hogy ragaszkodik hozzá, hogy ebben a csúnya, felbolydult világban amit fest, az szép legyen.

- Rohanó világunkban mindenkinek kell egy kis békés sziget. Számomra a természet és a festészet ez. Az a kép az igazi, amelyet élőben lát az ember, erre viszont sajnos nincs minden esetben lehetőség. Egy Fujit például – amelyet mindenkinek meg kell egyszer festenie – úgy vihetünk képre, hogy húsz-harminc Fujit megnézünk. Ha már sok-sok festményt és fényképet láttunk akkor összeáll egy kép arról, hogyan is kell megfesteni  – fogalmazott a festőművész, aki hozzátette, hogy működik egy alkotóműhely a VMK-ban, amely mindenki előtt nyitva áll.

- Ha valaki festeni szeretne én azért vagyok itt, hogy segítsek benne – mondta lapunknak N. László Gizella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!