Kultúra

2015.09.04. 17:36

Vaszary család művészei

Balatonfüred - A terjedelmes Vaszary család művészeinek kiállítása nem csak a kiváló festőről, Vaszary Jánosról és az őt támogató nagybátyjáról, Vaszary Kolos hercegprímásról szól, a család irodalmár és színművész tagjainak munkássága is helyet kapott a tárlaton.

Kekk Sára

A Vaszary Galéria legújabb tárlata különleges jelentőséggel bír Balatonfüred számára, hiszen a 2016. január 3-ig látogatható kiállítás a Vaszaryak épületében a Vaszaryakról szól. A Magyar Nemzeti Galériával közös kamara kiállításon az esztergomi Keresztény Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Tihanyi Bencés Apátság és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből kiállított huszonegy festményt hét téma szerint rendezték el a szervezők.

A kiállítást megnyitó Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója kiemelte, a Vaszary család művészei tehetségükkel nem maguknak vagy kifejezetten az egyháznak, hanem a szűkebb és tágabb közönségüknek szolgáltak. Mint mondta, a Vaszary család művészei nem csak tehetségesek, hanem saját művészetük kiválóságai voltak, művészeti ágtól függetlenül. Ezt bizonyítandó, Tóth Loon a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, érzékletes és játékos hangján felolvasott egy részletet Vaszary Gábor Ketten Párizsban című művéből, mellyel elvarázsolta hallgatóságát.

Plesznivy Edit művészettörténész, a kiállítás kurátora vezette körbe a tárlaton a látogatókat (Fotó: Kekk Sára)

A megnyitó beszédek után Plesznivy Edit művészettörténész, a kiállítás kurátora vezette körbe a tárlaton a látogatókat. A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabjánál, az 1924-ben készült Kereszténység című olajfestménynél sokáig időztek a látogatók, hiszen most láthatták először a svájci magángyűjteményből nemrég megvásárolt darabot. Ahogy Plesznivy Edit elmondta, a kép teljesen más, sokkal színpadiasabb, mint a tárlaton látható hasonló témájú társai, de ezen is látható a jellegzetes Vaszary János által oly sokszor megfestett városképi motívumok, melyek főként Budapest épületeit ábrázolják.

A kiállítás felépítésének köszönhetően a záró képek bemutatják Vaszary János változatosságát, rendkívül színes, életteli mediterrán vidékek, napfényes vízpartok és mozgalmas tengerparti települések követik a sötétebb, borongósabb színvilágú, egyházi tematikájú képeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!