Kultúra

2016.07.28. 19:35

Vasarely, a geometria rettenthetetlen kalandora

Balatonfüred - A 20. század egyik kulcsfigurája, az op-art, a geometrikus absztrakt művészet egyik legismertebb képviselője, az illúziók mestere, Victor Vasarely kiállítása nyílt meg a Vaszary Galériában.

Kekk Sára

- Kevés olyan magyar művészt említhetnék, aki világszerte olyan hírnevet tudott elérni, mint Victor Vasarely. A múlt évszázad egyik azon nagy festője, aki nemcsak művészetével emelkedett ki kortársai közül, hanem egy új művészeti irányzatnak, az optikai művészetnek egyik elindító jeles alkotóművésze volt - mutatta be Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész a kiállítás megnyitóján.

Victor Vasarely műveinek hatása ma is rendkívül erős, tárlatai vonzzák a műértő közönséget Fotó: Kekk Sára

- Az op-art egy olyan művészeti irányzat, amely az optikai inger kiváltásán alapszik. Sokan fölteszik a kérdést, hogy miben jelentkezik vagy mi tulajdonképpen az optikai művészet. Azt hiszem, önök között mindenkinek volt már része bizonyos optikai csalódásban. Egy egyszerű példát mondanék: ha egy vásznon egy bizonyos méretű csíkrendszer jelenik meg, és annak középpontjából szemléljük ezt a felületet, egy idő után más felületen is megjelenik ez a bizonyos elmozdulás, egy bizonyos téri mozgás a szemünk előtt - tette hozzá Konok Tamás. Kiemelte, az irányzat a táblaképek statikus világában megteremtett egy új mozgásvilágot, amelynek köszönhetően az irányzat hamar elterjedt az egész világon, hallatlanul pontosan megszerkesztett művészeti alapjaival. - Életünk lényege a mozgás, a teljes nyugalom a halál - mondta Konok Tamás.

Hozzátette, Vasarely az értékesítésében is újított, hiszen értékes, de sokszorosított alkotásait elérhető áron lehetett megszerezni, ezzel széles körben tette népszerűvé alkotásait, egyáltalán a képzőművészetet. A kiállításon egy olyan geometrikus világba tekinthetünk be, amely egy pontosan megszerkesztett, konkrét festészetnek az alapjait igényli, vagyis az op-művészet minden ösztönnek és intuíciónak a tagadását is jelenti egyben, és az egyéni kézjeleket is kizárja kissé ebből az alkotási módszerből. Ennek a precízen szerkesztett világnak az alapötlete a szerialitás, vagyis egy kép, egy kompozíció megismételhető különböző színváltozásokban, színkompozíciókban, fordításokban, tükörképekben - hangsúlyozta Konok Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!