Kultúra

2017.02.25. 14:54

A svábok fővárosa is lehetne - Sikeres jubileumi svábbál

Városlőd - Ötven éve töretlenül megrendezik a svábbálokat a faluban, és még köztünk élnek azok, akik ezt elkezdték.

Penk Tímea

Ez a legszebb bizonyítéka annak, hogy a német kultúrát és értékeket őrzik, és azt ápolni is akarják - mondta Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának az elnöke, aki Heilig Ferenccel, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnökével vett részt a jubileumi eseményen.

Az ország legnagyobb svábbálját rendezték hétvégén. A kétnapos eseményre közel ezren látogattak el, hogy együtt ünnepeljék a városlődi svábbál ötvenéves jubileumát. Csekényi István polgármester elmondta: jó érzés a falubelieknek, hogy évtizedek óta nagy érdeklődés kíséri a falu egyik kiemelt rendezvényét.

- A művészeti csoportjaink az 1960-as években alakultak, a svábbálok néhány évvel később később kezdődtek. Az elmúlt fél évszázad alatt több mint huszonötezer ember érezte jól magát - ismertette a polgármester, majd bemutatta az első svábbálok rendezőit, Schneider József és Feith Péter díszpolgárokat, valamint a Zágon házaspárt. A legtöbb svábbált Freund Vendelné szervezte, tizennyolc év alatt 45 estet. Simon Gábor plébános a múlt értékeinek és a jövőbeni céloknak a fontosságára hívta fel a figyelmet.

- A bakonyi németség, ahogyan szerte az országban, jogfosztottá vált, és csak az 1960-as években tudta visszavásárolni a szülői házat. Ezek az emberek bátrak voltak, fel merték vallani nemzetiségüket és büszkék voltak őseikre, nekünk is büszkének kell lennünk rájuk. Azokra is, akik átadták a hagyományaikat, és azokra is, akik ezt a szép feladatot tovább folytatják. Városlőd egy boldog oázis, ahol szeretetben dolgoznak együtt egymásért, legyünk hálásak nekik - mondta a plébános, majd megáldotta a rendezvény vendégeit. A jubileumi svábbálon fellépett a Városlődi Vegyeskar Bankó Mónika művészeti vezetővel. A helyi és környékbeli fiatalokból álló Pergő Rozmaring Tánccsoport műsorát Reiter Andrea és Petres Ákos tanította be. A Heimatklang Dalkör Pfeiferné Takács Hajnalka vezetésével adta elő műsorát. Az előadásokat helyi zenészek kísérték Bauerhuber József vezetésével. Pénteken este az osztrák Junge Paldauer együttes zenélt, szombaton a Johann’s Kapelle, valamint Galambos Lajos és zenekara állt színpadra. Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke lapunknak elmondta: nagyra értékeli, hogy Városlődön ilyen következetesen őrzik a hagyományaikat.

- Tiszteletre méltó és örömteli látvány, hogy a helyi nemzeti viseletet is bemutatják a falubeliek a zenés és táncos műsorukon kívül - fogalmazott Polgárdy Imre, aki jól szervezett, színvonalas rendezvénynek nevezte a jubileumi svábbált. A megyei közgyűlés elnökének asztaltársaságában foglalt helyet többek között Takács Szabolcs kormánymegbízott, aki elmondta: a városlődi jubileumi svábbálra örömmel fogadták el a meghívást feleségével, Takácsné Légrádi Edinával, Farkasgyepű polgármesterével.

- Szívből gratulálok a városlődieknek, akik kiváló műsort adtak elő - fogalmazott Takács Szabolcs. Hozzátette, jelenlétével Ovádi Pétert is támogatja, aki a Fidesz választókerületi elnökeként érkezett a rendezvényre.

- Első bálozó vagyok, és a feleségemmel jól érezzük magunkat. Városlőd a svábok fővárosa is lehetne - hangsúlyozta Ovádi Péter, aki szerint a helyi fellépők színvonalas műsora, a magas szintű hagyományőrzés, valamint a három generáció közös mulatsága példaértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!