Kultúra

2017.01.16. 22:20

Vándorkiállítás a magyar zsidók deportálásáról

Veszprém - 1944. július 9-éig - mindössze nyolc hét leforgása alatt - 437 000 magyar zsidót hurcoltak el marhavagonokba zsúfolva a megszállt lengyel területen létesített koncentrációs táborba, Auschwitz-Birkenauba.

Molnár Sándor

Többségüket órákkal az érkezés után a gázkamrákban megölték. 1944 tavaszán és nyarán, Magyarországon zajlott le a holokauszt történetének leggyorsabb ütemű és legnagyobb méretű akciója. Hetekkel az ország német megszállása után, április 16-án megkezdték a vidéken élő zsidók gettókba zárását, majd május 14-étől megindultak a tömeges deportálások.

A holokauszt nemzetközi emléknapja január 27. Ebből az alkalomból rendeztek vándorkiállítást a Veszprémi Városi Művelődési Központban.

A kiállítás egyszerű eszközöket, tömör, felesleges szakkifejezésektől mentes szövegeket, kép- és dokumentumanyagot használ Fotó: Molnár Sándor

A kiállítás egyszerű esz-közöket, tömör és felesleges szakkifejezésektől mentes szövegeket, gazdag kép- és dokumentumanyagot használ. Középpontjában az egyéni és családi sorsok bemutatása, a hely- és mikrotörténelmi megközelítés áll.

A vándorkiállítás létrehozásával a Holokauszt Emlékközpont célja az, hogy a középiskolás diákok, tanáraik és mindenki, akik a téma iránt érdeklődnek, megismerhessék a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt elpusztítását.

A tárlat hangsúlyozottan kívánja kiemelni a magyarországi holokauszt világtörténelmi jelentőségét, a magyar államapparátus aktív részvételét a folyamatban, a deportálások logisztikai szervezettségét és intenzitását, a vidé- ki zsidóság teljes kiirtásának megdöbbentő tényét.

A Holokauszt Emlékközpont vándorkiállítása január 16-tól február 3-ig látható a Veszprém Agóra előcsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!