Kultúra

2015.05.29. 15:16

Vágy és valóság - Elhozták a táncművészetet a városba

Veszprém - Gyötrődés és felemelkedés, az élet könyörtelen valósága, víziók, bizarr látomások. Mindez professzionális megjelenítéssel, művészi alázattal a tánc valamennyi eszközével.

Kutasi Zsófia

A Tánc fesztiválja szervezői beváltották ígéretüket az elmúlt közel két évtized hagyományainak megfelelően idén is a kortárs táncművészet legkiválóbb képviselői hozták el a magasművészetet Veszprémbe. Az inspiráló, gondolatébresztő előadások a táncművészet eszközeivel közvetítették azt, ami szavakkal nem kifejezhető. Az emberi sors és létezés magasságaiba és mélységeibe repítve fogalmazták meg kérdéseiket, megmutatva a vágyak és érzelmek valamennyi árnyalatát. Ősi rítusok elevenedtek meg, ketrecbe, kalitkába zárt egyének, csoportok és párok vívták meg egymással és magukkal harcaikat. Mindezt kendőzetlenül, a maga nyers valóságában, természetesen maximális művészi színvonalon.

A táncművészet eszközeivel közvetítették azt, ami szavakkal nem kifejezhető. A fotón a Frenák Pál Társulat
Fotó: Balogh Ákos

Bűnök és erények, valóság és vágy, nő és férfi kapcsolata a kettőségek örök érvényű kérdéseire keresték a választ az előadók, a végkövetkeztetés pedig sokszor nem volt felemelő. A produkciók viszont igen. Látvány, zene, tánc egymást erősítve, külön-külön önálló művészi értékkel bírva foglalta le a nézők érzékeit. Az összhatás pedig egy komplex és sűrített alkotás, amely színpadi megnyilvánulásként olykor provokatív és éles, mindenestre olyan, amely mellett nem lehet elmenni. Megfért egymás mellett az improvizáció, a balett, a néptánc, valamennyi színesítve, emelve a fesztivál színvonalát. Természetesen a kortárs tánc állt a középpontban. Több produktum igazi újdonságnak számít, így a veszprémi közönség a legfrissebb táncművészeti előadásokat tekinthette meg.

 

A Tánc fesztiválja valódi üde színfolt Veszprém kulturális életében, amely nemzetközi szintre emeli a várost. A nyolc versenyprodukció mindegyike a szakma csúcsát képviseli. Az előadások mellett a szervezők a pedagógiai gyakorlatokra is figyelmet fordítottak, így a négy nap alatt több foglalkozást tartottak diákoknak pedagógusok részvételével.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!