Kultúra

2016.10.17. 18:35

Vad hang és szenvedélyes képi világ - Ötvenéves lenne Szilágyi Lackó

Veszprém – Születésének ötvenedik évfordulóján Szilágyi Lászlóra emlékezik az alkotó nevét viselő utcagaléria.

Marton Attila

Az alkotó és hét kortárs képzőművész műveiből Szilágyi 50 – A különbségek szigete címmel nyílt tárlat hétfőn.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, Szilágyi László gyorsan helyet követelt magának a veszprémi kulturális kánonban, amelybe a városvezető szerint a közösség lelkiismeret-furdalása is szerepet játszott, mert a művésszel életében nehezen tudott mit kezdeni. Vajon mit szólna ahhoz, ha látná, az ötvenedik születésnapján a róla elnevezett galériában nyílik kiállítás, gondolta-e, hogy ez a közösség így emlékszik meg róla? – tette fel a kérdéseket a polgármester.

 

Képeibe, objektjeibe és installációiba egyaránt besűrítette a punkot, a magyar vadaktól a korai expresszionistákon át Jackson Pollock festészetét, a graffiti szubkultúrát és a német indulatos festészetet, fogalmazott megnyitójában Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, aki Szilágyi első kiállítását rendezte 1983-ban. Érdes, vad hang és szenvedélyes képvilág jellemezte Szilágyit, mondta, majd megjegyezte, művelt és képzett művész volt, a Képzőművészeti Főiskolára elsőre felvették.

Megszállottja volt a művészetnek, szinte mindennap festett, többnyire zenére dolgozott, ha épp nem festett, akkor is alkotott, például fadarabra, lepedőre vagy éppen a lakás falára, idézte Lackóról Szilágyi von Neuwirth Zoét.

– Mint sok öntörvényű zsenit, őt sem tudtuk megmenteni, de megmenthetjük az életművét, és megmutathatjuk a kortársaknak és az utódoknak, zárta megnyitóját Hegyeshalmi László.

Az utcagalériában Szilágyi László két alkotása mellett Boros Viola, Fuchs Tamás, Gyarmati Zsolt, Király Gábor, Menyhárt Menyus Tamás képei, valamint Szilágyi von Neuwirth Zoe és Brush Ramones közös képe látható.

A megnyitón közreműködött a Less Than Zero nevű punkegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!