Kultúra

2017.03.09. 12:12

Az Úrkúti Csillagászati Klub tagjai tartottak előadást Veszprémben

Veszprém – „Földönkívüli” világokkal is ismerkedhettek a tanulók a Noszlopy Gáspár gimnáziumban a Tavaszi Természettudományos napon, a TATU 2017-n.

Kutasi Zsófia

Ivanics-Rieger Klaudia és Veisz András, az Úrkúti Csillagászati Klub tagjai előadást és interaktív bemutatót is tartottak a tematikus napon. Egy előadássorozat részét képezte a klub a Kozmosz szilánkjai című előadása, mely a meteoritok eredetét és kialakulását mutatta be interaktív módon, ezúttal Ivanics-Rieger Klaudia tolmácsolásában, az iskolában tanuló közel kétszáz diáknak. Szó esett többek között arról, honnan származnak és hogyan ismerhetőek fel az égi kövek, de a naprendszer kialakulásáról is érdekes információk hangzottak el. A fiatalok ezután kisebb csoportokban látogatták meg a különféle állomáshelyeket.

Az iskola udvarán távcsöves bemutató volt Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

- Nagy örömünkre szolgált, hogy klubunk két állomást is magáénak mondhatott. Az udvaron Veisz András mutatta be a Napot. Bár az ég nem volt túl kegyes hozzánk, a köd szerencsére eloszlott, így a diákok megfigyelhették a Nap felszínét - igaz, az igen nyugodt arcát mutatta. Az egyik teremben pedig Klaudia mutatta be a klub egyre bővülő meteorit-gyűjteményét, a frissen készült krátermodellt és a régi Naprendszer-modellt – tudtuk meg Ivanics Ferenctől, a klub elnökétől.

A fiatalokat és oktatóikat leginkább a meteoritok vonzották, egy-egy darabot meg is vizsgálhattak a mikroszkóp alatt, melyek közül több is kézbe vehető, megfigyelhető volt. A klub gyűjteményének különleges darabjai a meteoritok becsapódása által kialakult kőzetek az impaktitek és a tektitek, melyek szintén megtekinthetőek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!