Kultúra

2015.09.30. 15:27

Ünnepelt a kiállítóhely

Veszprém - Tárlatvezetéssel és előadással ünnepelték a Bakonyi Ház nyolcvanéves fennállását, a rendezvényen megemlékeztek az alapítókról is.

Marton Attila

A program Schleicher Vera néprajzos muzeológus tárlatvezetésével indult. A szakember elmondta, az 1935-ben épített ház mása egy öcsi háznak, azonban az építés rövidsége miatt nem készült pince és istálló az épülethez a mintául szolgáló házzal ellentétben.

A Bakonyi Ház berendezései egy 18- 19. századi református kisnemesi lakókörnyezetet mutatnak be. A ház kezdetben kiállítóhelyként és turisztikai látványosságként szolgált, majd a második világháború idején a gyűjteményt kimenekítették, és szükséglakásként használták a három helyiséget. A Bakonyi Házat a látogatók előtt 1951-ben nyitották meg újra, tette hozzá a néprajzos muzeológus.

A Bakonyi Házban Schleicher Vera néprajzos muzeológus (középen) tartott tárlatvezetést. Az 1935-ben épített ház mása egy öcsi háznak
Fotó: Balogh Ákos


A rendezvényen a Bakonyi Ház létrehozóira és támogatóira emlékezve koszorút helyezett el az építtető Linzmayer György emléktáblájánál S. Perémi Ágota. A Laczkó Dezső Múzeum igazgatója arról beszélt, a két évvel ezelőtti tűzvész utáni felújításnak köszönhetően már egész évben megtekinthető a hagyományos paraszti lakáskultúrát bemutató lakószoba és konyha, ahol 2016 tavaszán új, multimédiás eszközök, valamint archív képek és hanganyagok segítségével elevenítik fel a korabeli kisnemesi lakók életét.

A rendezvényt Gy. Lovassy Klára helytörténeti kutatónak az épületről szóló előadása zárta. Kiemelte, mindössze negyvenhárom nap alatt épült fel 1935-ben a veszprémi ünnepi napok keretében a ház, amely később az országszerte több helyen létrehozott skanzenek előfutára is volt, hívta fel a figyelmet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!