Kultúra

2017.04.24. 18:53

Újraélesztették a forradalom lángját

Balatonkenese – Márciusban Újra Kezdjük! címmel mutatták be az 1957-es megtorlások áldozatainak történetét feldolgozó előadást április 22-én a balatonkenesei Kultúra Házában.

Leitner Vera

A MUK – Márciusban Újra Kezdjük mozgalomról elnevezett előadás azokról az 1957-ben a forradalomban még hinni tudó fiatalokról és környezetükről szól, akik fel akarták éleszteni az ’56-os eseményeket, s meg akartak szabadulni a diktatúrától, melyet október végén csak rövid időre sikerült leráznia magáról az országnak.

–  A terror és a félelem légköre ellenére voltak olyan fiatalok, akik megpróbálták megszervezni a további ellenállást, s lehetőséget kerestek arra, hogy a forradalom lángját újraélesszék. Sajnos ez nem sikerült, de a hősiességük és a törekvésük ma is hálát, megbecsülést érdemel – mondta el az előadás előtt Tábori György, Balatonkenese alpolgármestere, aki köszönetét fejezte ki Meskó Zsolt rendezőjének, forgatókönyvírónak, valamint Meskó Bánknak, aki az előadás balatonkenesei létrehozását kezdeményezte. A forradalom 60. évfordulójára megalapult Emlékbizottság által is támogatott műsorban Meskó Tímea, Kroó Balázs, Robin László, Medve József és Geltz Péter egyetemistaként, bányászként, szervezkedő középiskolás diákként lép színre, de megjelenik a fiát a lázadástól visszafogni kívánó apa is, akit a diktatúra már nemcsak fizikailag, de lelkileg is megnyomorított. A darabban a tehetetlenségében titokban, nevetve összekacsintó nevető ország humora is megjelenik, leképezve a korabeli állapotokat, ám a viccnek is megvan a maga helye: a közterületeken gyűjtött humoros, rendszerellenes beszólásokat egy besúgó meséli el az őt rendszeres jelentésre késztető vallatónak.

Ugyan a szereplők valódi alakokat elevenítenek meg, szimbolikusan is értelmezhetjük az egyes figurákat, akik a korszakban élők tömegeinek elfojtott álmait, rejtett céljait fogalmazzák meg, s láttatják az ugyancsak százak által elszenvedett megpróbáltatásokat és megtorlásokat.

A tárgyalási jegyzőkönyvek, cikkek, visszaemlékezések és a Roma Hungaricum zenekar által felelevenített korabeli zenékből összeszőtt dokumentumszövet kézzelfogható atmoszférát teremt, átélhető emléket állítva a korszak legbátrabbjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!