Kultúra

2016.12.02. 18:54

Új hely, új tagok

Tapolca - A Tapolcai Amatőr Képzőművész Kör az idei év végi kiállítását a jövő év januárjában, 19-én tartja. Erről és más változásokról tájékoztatta lapunkat a kör művészeti vezetője, Tihanyiné Bálint Zsuzsa.

Tóth B. Zsuzsa

A szakkör a város és környékén a rajzolás-festés iránt érdeklődő, amatőr alkotók számára szerveződött. Két évig a Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban kapott helyet, majd a Tamási Áron Művelődési Központban mostanáig. Hamarosan ugyanis egy közeli, üres, Kossuth utcai üzlethelyiségbe költözhetnek az alkotók.

- Hálásak vagyunk a művelődési központnak, amely helyet ad a körnek. Külön termet biztosít a felszerelésünknek, és évente legalább háromszor a kiállításunknak. Anyagi támogatásra, szállítási segítségre számíthatunk, ha a szakkört meghívást kap egy vidéki kiállításra. Ez évek óra rendszeresen előfordul, így mutatkozhattunk be Csopakon, Arácson, Balatonalmádiban, Zalahalápon, legutóbb pedig Taliándörögdön – mondta a vezető.

A szakkör tagjai az első két évben „csak” portrét rajzoltak, heti két órában és az évi egyszeri közös tárlaton így ezeket mutatták be. Ám mivel a kör művészeti vezetője igen fontosnak tartotta a tagok elméleti képzését, nagyjából kéthavonta egy bőséges ismereteket nyújtó, diavetítéssel alátámasztott előadáson vették végig a művészet korszakait, levonva abból a rájuk vonatkozó tanulságokat. Tanultak festészetről, technikákról, kifejezésmódokról, stílusról, giccsről és számtalan egyéb témáról.

A kör egyik tagja, Vecsei János kiállításának megnyitóján Kiss Károlyné gyönyörködik a képekben

A tagok gyarapodó ismeretei bizonyítéka a minden évben egyszer megrendezett közös tárlatok anyagainak egyre magasabb szintű megjelenése. A kiállítások Tapolca közönségét is egyre nagyobb számban vonzzák.

- Nem csak az fontos, hogy a tagok tudása folyamatosan fejlődjön, hanem az is, hogy a megyében működő egyéb amatőr csoportok kiállításait is kövessük, így azokat rendszeresen látogatjuk. Természetesen a hivatásos „nagyokét” is-, így ki nem hagynánk a Csikász-galéria kiállításait, hiszen azokból tanulhatunk a legtöbbet. Legújabb kezdeményezésük, amelyet az idén már negyedszer szerveztünk, a kör egyik tagjának önálló kiállítása.

A tárlatnak idén is igen nagy sikere volt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a kör tagjainak otthon szintén is rendszeresen kell alkotniuk, hiszen egy-egy ilyen kiállítás legalább 50-60 alkotás bemutatását jelenti. Ennyit a heti egyszeri kétórás közös munka alkalmával lehetetlen lenne létrehozni – magyarázza Tihanyiné. A kör tagjainak alkotásaival legközelebb január 19-én találkozhatnak az érdeklődők a Tamási Áron Művelődési Központban.

A kör vezetője témaként a mediterráneumot és a portrét határozta meg az alkotók számára. Közük a két új tagnak, akikkel együtt már tíz amatőr képzőművész ad majd számot tudásáról, tehetségéről. A következő évtől évi három tárlaton mutatkoznak be a tagok. A fentin túl a és a már hagyományos, egy-egy tag alkotásait bemutató önálló kiállítás mellett az általuk szervezett Ablakaink című kiállításon. Utóbbit ők szervezik folyamatosan és tudomásuk szerint ehhez hasonló kezdeményezés nincs még egy hazánkban.

Tihanyiné Bálint Zsuzsa szerint a körbe nem egyszerű bekerülni, a tagok úgy gondolják, hogy eleget dolgoztak már azért, hogy ezt a szintet tartani tudják. Ezért a jelentkezőktől komoly felvételit várnak el. Saját bemutatott munkáikkal kell bizonyítaniuk, hogy alkalmasak a további közös munkára.

Az alkotások ismeretében a csoport demokratikus szavazással dönt. Mert így működik egy összekovácsolódott, egymást közösen tisztelő és tiszteletben tartó baráti közösség, amelynek tagjait közös szenvedély tart össze. Az alkotás állandó feltöltődést jelent napjaink elsivárosodó, rohanó világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!