Kultúra

2017.05.10. 19:04

Történeti pipák kiállítása Herenden

Ahogy a herendi porcelánokban, úgy a most kiállított tárgyakban is ott van a misztikum. A lélek, alkotó kezek általi lenyomata, tárgyban megjelenő szépség, elegancia, harmónia, a tárgy költészete – fogalmazott Simon Attila.

Molnár Sándor

„ Rágyújtottam a pipára” címmel nyílt időszaki kiállítás a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. A Kelet-szlovákiai Múzeum történeti pipa gyűjteményét felvonultató tárlat megnyitóján Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója mondott köszöntőt.

A vezérigazgató szólt arról, hogy ami a helyszínt és a kiállításokat összekötheti, az a másik tevékenysége és munkássága iránti megbecsülés, illetőleg a misztikum. A Herendi Porcelánmanufaktúra közössége nagy tisztelettel adózik a Kelet-szlovákiai Múzeum tudományos munkássága előtt. Az értékteremtő, megőrző és átörökítő tevékenysége előtt. Büszkék lehetnek arra, hogy ilyen innovatívan tudnak, akár több száz éves hagyományokat is, a mai kor elvárásai közepette bemutatni.

Klaudia Buganova a kiállítás kurátora, Pollák Róbert a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója és Simon Attila vezérigazgató közösen tekintették meg a kiállítást

Közel 300 darab, fából fémből, tajtékból, cserépből és porcelánból készült pipát hozott el a kiállításra a Kelet-szlovákiai Múzeum. Különlegességként Pollák Róbert múzeumigazgató megemlítette Mihalik Sándor nevét, aki a Herendi Porcelánmanufaktúra keltezését is pontosította, és állapította meg 1826 –ot a keltezési évnek.

Az 1940-es években Ő volt a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója. Mihalik Sándor ásta meg Kassán a Miklós-börtönt és talált olyan pipákat, amelyek a mostani kiállításon is láthatóak.

Pollák Róbert felhívta a figyelmet a francia, festett porcelánpipákra és a nagyméretű gyönyörűen faragott tajtékpipákra, amelyeken rengeteg a magyar történelemből származó motívum. Hozzátette még, hogy mindegyik pipa egy külön kis történet, egy külön kis remekmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!