Kultúra

2017.08.18. 08:56

Történeti énekek kerályokról, csatákról, bujdosókról - Megidézték Cseh Tamás szellemiségét

Már harmadik éve idézik Cseh Tamás, Bakonybél díszpolgára emlékét augusztus első felében a kápolna mellett, a Borostyán-kutat övező erdő szélén.

Müller Anikó Hanga

Kultikus hely ez, a művész is sokat időzött itt. Az Énekmondók emlékezete mottójú estet az önkormányzat és a Tinódi Pajzs Hagyomány- és Ifjúságvédő Közhasznú Egyesület szervezte, tájékoztatta lapunkat Felföldi Andrea programszervező, aki szívügyének tekinti az énekes, zeneszerző életművének megismertetését, átörökítését.

Barátok, családtagok, tisztelők, helyiek idézték Cseh Tamás emlékét a kultikus Szent-kút kápolna mellett, a Borostyánkő szikla tövében, ahol a helyi népdalénekesek is felléptek

Márkus Zoltán polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a hagyományőrző és emlékidéző program méltó Cseh Tamás emlékéhez. Az énekmondók, Lantos Szabó István, Kátai Zoltán, Róka Szabolcs verseket, zsoltárokat, történeti énekeket idéztek a 16-19. századból. Énekeltek a „kerályokról", Szent Istvánról, Szent Lászlóról – mert nincs a Földgolyón még egy olyan nemzet, akinek két királyát a római pápa szentté avatta, mondta Kátai Zoltán – Mátyás királyról. Szólt a dal Kinizsi Pálról, a győzedelmes kenyérmezei csatáról, felidézték a török időket, a bujdosó énekeket a Szentsei-daloskönyvből, Tinódi Lantos Sebestyén summáját Eger megszállásáról, az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű ősi katolikus néphimnuszt, az áldáskérő éneket Balassa Bálinttól: Áldj meg minket, Úristen, az te jóvoltodból, világosíts meg minket irgalmasságodból. Adódhat a kérdés, miért e zenei irányzat adott keretet az emlékezésre.

– Az egyesülettel egyidejűleg kerestük meg hasonló elképzelésünkkel az özvegyet, Császár Bíró Évát, aki jó szívvel el tudta fogadni felvetésünket és a helyszínt is. Cseh Tamás otthon volt a népzenében, a historikus dalok éneklésében, a katonadalok előadásában, ezért választottuk az általa is vállalt zenei elődök felidézését. Volt már előzménye a programnak, évekkel ezelőtt, ezek jótékonysági estek voltak – Tamás kívánságára halála után barátai, a falu lakossága és a monostor szerzetesei összefogással gyűjtötték össze a kápolna felújításához szükséges összeget – mi valami mást szerettünk volna. A falu számára ő nem elsősorban zenész, hanem indián volt, a legendás hírű tábor megálmodója, szervezője és díszpolgárunk, 2009 óta. Emléke szerves része településünknek, fontos, hogy méltó módon emlékezzünk meg róla, mondta Márkus Zoltán. Kátai Zoltán, a jó barát fő szerepet vállalt a szervezésben, közreműködésben. – 1986 óta voltunk barátságban, ugyan tízéves kihagyással, de ezt követően is ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Bár elengedtem, de mégsem akarom elfogadni, hogy elment. A szellemisége itt van, és nem akarom, hogy fakuljon, megkopjon, nekem ezért fontosak ezek az emlékezések, a szellemének megőrzése, továbbörökítése, ezen a megszentelt, szakrális helyen. Nagy öröm, hogy egyre többen jönnek a faluból is, a résztvevők itt valami lelki megnyugvást kapnak, hangsúlyozta Kátai Zoltán. Elmondta, 1986-ban egy filmben együtt énekeltek Cseh Tamással 16-17. századi énekeket, majd tíz évvel később tökéletesen emlékezett a szövegeikre, 2007-ben Kővágóörsön újra együtt énekelték azokat. Kovács Andrea, a Tinódi hagyomány- és ifjúságvédő egyesület elnöke úgy gondolja, szervezetük a későbbiekben még szorosabbra fűzi a kapcsolatot a faluval.

Kátai Zoltán számára – aki az est egyik kezdeményezője volt – fontos az emlékezés
Fotó: a szerző

– A fő profilunk a hagyományőrzés, ezen belül is elsősorban a 16-17. századi zene átörökítése. Emellett azonban sok más területtel foglalkozunk, így környezet- és természetvédelemmel, vállalunk élménypedagógiai, fotózással kapcsolatos előadásokat, kiállításokat szervezünk. Természetfotósunk sok képet készített a Bakonyban, elképzelhető, hogy kiállítja azokat majd a faluban. Programjainkkal minden korosztályt szeretnénk megszólítani, és a fiatalokat is minél inkább bevonni, mondta. Az esten filmrészleteket vetítettek a Cseh Tamás Archívum anyagából, Mülhauser Martina a tábortűznél énekelt dalaiból, de a helyi értékeket is felmutatták, népdalokat énekelt Baky Anna, Marticsek József, Marticsekné Szentkereszty Judit és Vajda.Szekrényes Zita, Takács Krisztián furulyakíséretével. A tájházban A bakonyi indián játék története című kiállítás is továbbviszi Cseh Tamás szellemiségét és biztosítja, hogy emléke ne halványulhasson, erősítette meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!