Kultúra

2017.03.13. 19:40

Történelmi ruhadarabokból nyílt kiállítás - Belevarrták a történelmet a ruhákba

Magyar történelmi ruhákból nyílt kiállítás Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban a napokban.

Marton Attila

Magyar történelmi ruhákból nyílt kiállítás Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban a napokban. A veszprémi Méretes Szabó Kft. által készített, különlegesen szép, díszes öltözékeket felvonultató tárlaton a 16. században hordott ruháktól a napjainkig használt öltözékek is láthatók. A török korban hordott magyar korhű viseletek mellett Kossuth Lajos tábornagyi díszatillája, Széchenyi István huszáröltözete, a Károlyi- és Bocskai- huszárezred öltözékei és honvéd gyalogsági, valamint legénységi atillák is szerepelnek a tárlat anyagában.

Bati János igazgató köszöntője után Praznovszky Mihály irodalomtörténész az irodalom felől közelítve beszélt az egyenruhákról: többek között Jókai Mór, Gárdonyi Géza vagy Mikszáth Kálmán írásaiból olyan hősöket, eseményeket és történeteket emelt ki, amelyekben az egyenruha a főszereplő.

Praznovszky Mihály a kiállítás megnyitóján Fotó: Penovác Károly

A kiállításról szólva hangsúlyozta, a ruhákat nézve a ráismerés csodájával találkozik a látogató, és a nemzeti múlt számos emléke eszébe juthat az 1848-49-hez kapcsolódó események közül is: a Kárpátokon keresztül hazatérő nyolcvan huszár törté- nete, Bem harcoló csapatai vagy a világosi fegyverletétel. Hozzátette, a szabadságharcban résztvevők a becsület, a hűség, az önfeláldozás és a magyarság hősei. A 169 éve történtekre utalva kiemelte, Tóth István és munkatársai belevarrták legszebb érzel-meiket és nemzet iránti tisz-teletüket a ruhákba.

Az irodalomtörténész arról is beszélt, a szabóság műhelyében a hétköznapi ruhák készítése mellett történelmi viseleteket rekonstruálnak, a hiteles ruhák elkészültét viselettörténeti kutatómunka, forrásfeltárás és a szakirodalom áttekintése előzi meg. Hozzátette, a készítők anyaghűségre törekednek, legyen szó sújtásról, díszről, bojtról vagy más alkotóelemről. Munkájukkal végigtekintenek az ezeréves magyar történelmen, ami nemcsak példa nélküli, de a szakmai feladat nagyságát is jelzi: nem egy korszak feltárására, hanem kronológiai teljességre törekednek.

A megnyitón közreműködött a Vörösberényi Nyugdíjasklub Borostyán Népdalköre Tóth László karnagy vezetésével. A ruhakiállítás április ötödikéig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!