Kultúra

2017.03.20. 18:50

Helyi fiatalok lelkes csapata őrzi a hagyományokat

Bakonyszentkirály, Csesznek - A hagyományok ápolása, őrzése és továbbadása a legfontosabb a Zörög Néptáncegyüttes tagjai számára.

Kutasi Zsófia

2015-ben a bakonyszentkirályi és a cseszneki néptáncos fiatalok úgy döntöttek, egyesületet és tánccsoportot alapítanak, hogy a tánc mellett több lehetőségük legyen a hagyományőrző programok szervezésére, népszerűsítésére is. Így alakult meg a Vámhegy Egyesület, azon belül pedig a Zörög Néptáncegyüttes. Ma már egyre ismertebbek és népszerűbbek, számos rendezvényen fellépnek helyben és a környéken.

A cseszneki Triebl Antónia az egyesületben a papírmunkát, a pénzügyeket, a szervezést intézi, de, mint mondja, közösen dolgoznak, mindent átbeszélnek a tagokkal. A csapat helyi és környékbeli, 19 és 30 év közötti fiatalokból áll. Nagyjából húszan voltak az alapításnál, de többen elmaradtak, voltak, akik családot alapítottak vagy elköltöztek. Jelenleg 14-en vannak, de szeretnék, ha tovább bővülnének, így szívesen látják a csatlakozni vágyókat. A társaság tagjai összetartó, baráti közösség, Antónia szerint fontos, hogy - amellett, hogy jól érzik magukat - tesznek is a közösségért, a helyért, ahol élnek.

A Zörög Néptáncegyüttes egyre ismertebb, egyre több felkérést kapnak helyben és a környéken

Antónia óvodáskora óta néptáncol, egyértelmű volt számára, hogy a néptánc később is az élete része marad. Helyben jól érzi magát, mint mondta, sok fiatal mára elköltözött, ő azonban nem gondolt erre; szeret itt élni, dolgozni, mindig van mit csinálni, vannak programok, melyekben részt lehet venni.

Az együttes két tánctanára, Baracs Zsoltné Szilvia és Szabó Tibor Rédéről és Kisbérről jár az órákra. A fiatalok erdélyi táncokat, többek között Küküllő menti, szatmári táncokat tanultak, mostanában a dél-alföldi lépésekkel ismerkednek.

Antónia elmondta, minden tájegység táncát kedveli: - Szeretem a zenét, mindent, ami ehhez kapcsolódik, az öltözéket, a hajviseletet, a hangszereket. Jó érzés, hogy elődeink is hasonlóképpen táncoltak. Fontos, hogy közben megtanuljuk az adott tájegységek viseletét, zenéjét, lépéseit. A táncok valójában nagyon sokszínűek.

A cseszneki Triebl Antónia

Egyesületként igyekeznek kihasználni a lehetőségeket, többek között táncházra, program- és táborszervezésre is pályáztak. Évente több eseményt szerveznek, játszóházat, táncházat tartanak karácsonykor, húsvétkor és nyáron. Emellett nyári gyerektábort, húsvéti locsolóbált, karácsonyi gálát is rendeznek.

Ma már egyre többen ismerik az együttest és egyre több megkeresést kapnak. Helyi eseményeken szinte mindig fellépnek, de voltak például már "ajándék" egy görög-magyar lagziban, léptek fel gálákon, vadászbálon, hagyományőrző bálon, farsangi mulatságokon. Reménykednek abban, hogy lesz utánpótlás, és a gyerekek továbbviszik, ápolják a néptáncos hagyományt. Antónia szerint fontos tenni a közösségért, a környékért, a helyért, ahol élünk, jó lenne, ha ezt átadhatnák a gyerekeknek. Már készülnek a tavaszi, nyári rendezvényekre; a húsvéti bálra, és játszóházra, majd a nyári tábor szervezésébe fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!