Kultúra

2016.04.13. 17:32

Távol állt tőle az intrika: Eötvös Károly munkásságát, személyiségét idézték fel

Veszprém – A tiszaeszlári per volt Eötvös Károly legnagyobb munkája, melyben bebizonyította, hogy távol állt tőle a politikai intrika – hangzott el az Eötvös Károly-emléknapon.

Kekk Sára

Eötvös Károly: Én jogász leszek címmel dr. Kovácsfiné dr. Nagy Judit, a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség vezetőhelyettes ügyésze, a Magyar Jogász Egylet Veszprém Megyei Szervezet elnöke tartott előadást, melyben elsősorban a tiszaeszlári perről beszélt. Kiemelte, a koncepciós perben Eötvös egész személyiségével vetette bele magát a védelembe. Alaposan, minden körülményt kivizsgáltatott, melyhez külföldi szakértőket is felkért. Az igazságügyi orvostan hatására lett kötelező egyetemi képzés.

– 1916 április 13-án, száz éve hunyt el Eötvös Károly publicista, író, közéleti személyiség, ügyvéd, ügyész, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár névadója emlékét, szakmai munkásságát őrzi – fogalmazott Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója.

Elmondta, az Eötvös-emlékévhez kapcsolódva programsorozatot tartottak, többek között március 11-én, Eötvös születésnapján az Alsóvárosi temetőben koszorúztak.

Az emléknapon az egybegyűltek megkoszorúzták Eötvös Károly szobrát az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnál. A képen Pálmann Judit, a könyvtár igazgatója
Fotó: Penovác Károly

– Nagyon fontos intézményünk számára, hogy a jogászszervezeteket és a különböző hivatásrendeket is vendégül láthattuk. Ezek a kapcsolatok erősödtek, sikerült feleleveníteni Eötvös Károly munkásságát, személyét – tette hozzá.

Az emléknapon az egybegyűltek megkoszorúzták Eötvös Károly szobrát a könyvtárnál, majd előadás-sorozat következett. „Poétára meg ki hallgatna?" – Néhány vonás a prózaíró Eötvös portréjához címmel Brassai Zoltán irodalomtörténész beszélt, majd a Nyergelj! Fordulj! A szabadságharc két veszprémi huszárjáról szóló könyvet Sashalmi István helytörténeti kutató mutatta be.

Alsóörsön is megemlékeztek Eötvös Károly halálának 100. évfordulójáról. Az ünnepségen Hebling Zsolt polgármester elmondta, ez az esztendő különleges alkalmat ad arra, hogy az általuk is nagyra becsült politikus, irodalmár, országgyűlési képviselő emlékét ápolják, hiszen nemcsak halálának századik, hanem születésének 175. évfordulója is erre az évre esik. Hozzátette, nagyon megérintette az az aktív és lelkes összefogás, amely már az év elején, a könyvtár által megszervezett egyeztetésen is kimagaslott a jubileumi év programjaiban részt vevő települések között. A polgármestert Molnárné Mile Anikó követte, aki könyvéből, az Utazás a Balaton körülből olvasott fel egy részletet, majd a koszorúzás következett Eötvös Károly emléktáblájánál. A műsort az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ kisdiákjaiból álló énekkar műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!