Kultúra

2017.01.21. 14:31

Magyar meséket adtak elő a középiskolások

Veszprém – Az Ádámok és Évák ünnepe rendezvénysorozat célja az értő közönség nevelése, az, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz, a magyar drámairodalomhoz.

Balla Emőke

A Veszprémi Petőfi Színház 2011-ben csatlakozott a Szolnoki Szigligeti Színház egy évvel korábban középiskolások számára szervezett előadássorozatához. A város és a megye középiskolái vesznek részt a Magyar kultúra napjához kötődő programban. Az első évben a diákok Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy „szín”-ét adták elő, 2012-ben a Biblia történeteit, egy évvel később Ember az embertelenségben címmel a XX. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézték meg. 2015-ben A mi Petőfink című összeállítást láthatták a nézők, tavaly a Shakespeare évfordulóhoz kapcsolódva Shakespeare és a szenvedély című produkciót mutatták be a diákok.

Az idei Ádámok és Évák ünnepén, szombaton magyar meséket dolgoztak fel a középiskolások. Hét iskola jelentkezett. A várpalotai Faller Jenő Szakközépiskola és Kollégium a Lúdas Matyi, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola A talléros kalap, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium az Aranyhajú Kálmán, a veszprémi Farbe Nyelviskola a Marci, a Becsületes tolvaj, a Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Szakiskola A didergő király, a Padányi Katolikus Iskola a Fekete-fehér, igen-nem, a VSZC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája pedig A boldog ember inge történetet dolgozta fel. Az utóbbi intézmény első alkalommal vett részt a nemes versengésben. Albert Orsolya magyartanár elmondta: bár az iskolában nem működik színjátszókör, szívesen vállalták a szereplést, a színházi fellépés, az élmény többletet ad a diákoknak. Bemutatójuk olyan lett, amilyet szerettek volna: mindenkinek volt ötlete, mindenki hozzátett valamit. A boldog ember inge alapvetően szomorú mese, de végül vicces lett. Horváth Attila Tamás közölte: a próbák nagyon sok élményt adtak számára, jó kis csapat jött össze, szívesen vállalta a szerepet.

A Jendrassik-Venesz Középiskola produkciójában tizenhárman vettek részt. A diákok közül többen is nyilatkozni akartak, megosztani gondolataikat. Buchwald Kornél úgy vélte, megtisztelő, hogy színházban szerepelhet. „Hátha felfedeznek” – tette hozzá tréfásan. Károly Gergő favágóként állt színpadra. Ez egy régi, középkori mese, de 21. századi elemekkel színesítették. Jó csapatmunkában, jó légkörben született az előadás, fellépés előtt sincs miért izgulni. Janzsó Krisztiánt, aki pincérnek, szakácsnak tanul, a bíró szerepében láthatta a közönség. Véleménye szerint jó ötlet a fellépés, összehozta a diákokat, olyanokkal is megismerkedett, akikkel korábban nem találkozott. A próbák, az előadás új tapasztalatot adtak, „az ember több lesz általuk” mondta. Az ajkai Varga Gyula Dániel a király szerepét kapta, ő már általános iskolásként is szerepelt. A mese arról szól, hogy a boldogságot nem lehet megvásárolni, az belülről fakad, mondta.

A csoportok délelőtt próbáltak, az előadást délután tartották.

Palásthy Bea, az előadás rendezője úgy fogalmazott: ez nem szakmai bemutató, nem kis színészek lépnek színpadra, fontosabb, hogy azok a diákok, akik részt vesznek ilyen produkcióban, értő közönségként jönnek majd színházba, más szemmel nézik majd az előadásokat. Ma, amikor minden a virtualitásról szól, mindenki a virtualitásban él, a színház „itt és most valóság”, itt történik velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!