Kultúra

2016.07.18. 14:20

Színészlelkek vonzásában - Balatoni miniportré Csányi Sándorról és Schell Juditról

Tihany - Mágnesemberek. Igazi színészlelkek. Csányi Sándor és Schell Judit fél szavakból is megérti egymást. A két művész párosa színpadon, filmen mindig emlékezetes és szerintük ennek annyi a titka: ismerik egymást, ugyanazt gondolják a mesterségükről, ez pedig energiát szabadít fel belőlük.

Varga Róbert

Tihanyban a Bujtor István Szabadtéri Színpadon a Ketten egyedül című darabban léptek fel nagy sikerrel nemrég. Mindketten forgatásról érkeztek, hiszen készülnek a Csak színház és semmi más című televíziós sorozatnak a következő epizódjai.

Természetes, hogy Divinyi Réka és Goda Krisztina az ő párosukra is írja a történetet, hiszen a Csak a szex és más semmi című film közönségsikere megalapozta Csányi Sándor és Schell Judit elválaszthatatlan kettősét. Ekkor játszottak életükben először együtt.

- Ismertem Jucit a főiskoláról, egyszer még egy kisfilmben statisztáltam is mellette, tudtam, hogy milyen remek színésznő. Fel kellett nőnöm a feladathoz és hozzá. Olyan érzés volt ez, mint amikor Csomós Marit néztem évekig a színpadon és aztán egyszer csak ott állhattam mellette - emlékezett vissza az első találkozásukra Csányi Sándor, aki szerint akkor alakulhatnak ki jó párosok a színpadon, filmvásznon, ha a két ember hasonlóan gondolkodik a színészetről, s így létrejöhet közöttük az egymásra hangolódás, az energia. Ők már több éve együtt játszanak a Thália Színházban - ahol egyébként Csányi Sándor a művészeti vezető. A színész hozzáfűzte: öncélúan nem választanak úgy darabot, hogy mindenáron az ő kettősük kerüljön középpontba. Nem akarják feleslegesen, erőltetetten kihasználni ezt.

Ha két ember hasonlóan gondolkodik a színészetről, szakmai értékrendjük egyforma, akkor létrejöhet közöttük az egymásra
hangolódás - vallja Csányi Sándor és Schell Judit. Csak ilyen esetben alakulhatnak ki jó párosok a színpadon, filmvásznon Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

A következő évadban például nem játszanak együtt.

- Egy jó kisugárzású, kissé szemtelen fiatalemberre emlékszem vissza, akivel hamar összhangba kerültem az első közös munkánk közben. Egyszerűen jó volt vele játszani, érezni a tehetségét. Azóta is tart ez - mondta Schell Judit. Hozzáfűzte, a szakmai értékrendjük egyforma és ami még fontos: a humor, amely közös megtartóerőként veszi körbe őket. Így egészítik ki egymást munka közben.

A két művész abban is hasonlít, hogy a civil életükben nem viselkednek harsányan, kerülik a celebséget, a felesleges médiaszerepléseket. Mosolyogva mondták, a bulvár számára ők unalmasan élnek. Mindkettőjüknek színész a társa, előadás után pedig sietnek haza családjukhoz.

Amikor arról beszélgettünk, mennyire ismerik a másik életét, hiszen sok időt töltenek együtt a színházban, forgatások alkalmából, Csányi Sándor azt mondta: nagyon jó kapcsolatban vannak egymással, beszélnek sok dologról, de a színházon kívül nem járnak össze.

- Amit nagyon becsülök és tisztelek Juciban, hogy erős nő, kiáll másokért és magáért is. Ebben például hasonlít a feleségemre. Biztos abból is táplálkozik ez, hogy három gyermek veszi körbe és anyaként is helyt kell állnia felelősséggel mindig az életben - húzta alá Csányi Sándor.

- Sanyi az életben teljesen más, mint a színpadon, vagy ahogy sokan esetleg elképzelik. Csendes, szerény, őszinte, aki civilként zárkózott. Ebben is hasonlítunk egymásra. A színpadra visszük ki mindazt, ami bennünk van - tette hozzá Schell Judit, miközben átbeszélték kollégájával, hogy kicsit furcsa volt a szabadtéri színpadon világosban elkezdeni az előadást, amelyet két hónapja nem játszottak.

A telt ház, a közönség szeretete, a Belső-tó közelsége, a játszóhely hangulata viszont jó energiákat mozgósított bennük. Vastapsot kaptak.

Így aztán továbbra is olyan népszerű párost alkothatnak pályájukon, akár Jávor Pál és Karády Katalin, vagy Sztankay István és Schütz Ila.

Igazi mágnesemberekként. A színészlelkek hiteles vonzásában.

 

Csányi Sándor Budapesten született. Érettségi után a kaposvári Csiky Gergely Színházban segédszínészként tanulta a színészmesterséget. 1997-ben negye-dik felvételije sikeres volt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A főiskola elvégzése után, 2001-ben, a Krétakör Színház tagja lett. A Kontroll című filmben nyújtott teljesítmé-nyéért 2004-ben elnyerte a Filmkritikusok elismerését és a Legjobb színész díját. Ugyanebben az esztendőben Súgó Csiga-díjban részesült. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét 2005-ben vehette át, majd 2013-ban Jászai Mari-díjban részesült. A Radnóti Miklós Színháznak 2002 és 2012 között volt a tagja, ezután elvállalta a Thália Színház művészeti vezetését.

Schell Judit Debrecenben született. A Színművészeti Főiskola után a budapesti Radnóti Miklós Színházhoz, 2003-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött. 2000-ben Jászai Mari-díjat kapott. 2005-ben forgatta első filmes főszerepét, a Csak szex és más semmi című vígjátékot, alakításáért 2006-ban megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját és a monte-carlói filmfesztivál legjobb női főszereplőjének járó elismerést. A közönség szavazatai alapján Súgó Csiga-díjat, 2007-ben pe-dig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át. Jelenleg a Thália Színházban játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!