Kultúra

2017.01.27. 15:50

Szeretettel emlegette mindig a települést

Alsóörs - Méltó módon emlékeztek meg a 167 évvel ezelőtt született Endrődi Sándor író-költőről. Legelőször a róla elnevezett református általános iskola emléktábláját, majd a faluközpontban a szobrát koszorúzták meg diákok, pedagógusok és az önkormányzat.

Szendi Péter

A településen minden évben megünneplik Endrődi Sándor születését. Az iskola valamennyi diákja és pedagógusa megjelent, akiket legelőször Mészáros Károly igazgató köszöntött. Külön kiemelve Hebling Zsolt polgármestert, Ferenczy Gábor alpolgármestert és Kálmán Csaba református lelkészt.

Nagy Máté hatodik osztályos tanuló kezdte a megemlékezést Endrődi életútjának rövid áttekintésével. Őt követte Mórocza Péter hatodik osztályos tanuló, aki Endrődi Sándor Kurucvilág, labancvilág című versét szavalta el. Majd Szimicsek Szamóca és Pintér Benedek nyolcadik osztályos tanuló megkoszorúzta az emléktáblát.

Mészáros Károly igazgató és Nagy Máté hatodik osztályos tanuló
Fotó: Szendi Péter

Ezután a megemlékezők együtt a faluközpontba mentek. A szobornál Kovács Gábor hatodikos tanuló saját gondolataival emlékezett meg a költőről. - Endrődi Sándor iskolánk névadója, az ő emlékére áll most itt az iskola minden tanulója. Gyermekként a családdal itt töltötte szabadidejét, így már korán megismerhette a falu életét. Hogy iskolánkban több diák is tanulhasson, szülei is részt vettek a felújítási munkálatokon.

Alsóörsöt mindig is szeretettel emlegette, az ő munkásságát követve lett Endrődi Sándor iskolánk neve. Költői munkássága mellett még elismert sportoló is lett. Athénban az olimpián is részt vett, és tornából nemzeti bajnokká lett. Így emlékezzünk iskolánk névadójára, ki költőként és sportolóként is hatással van a munkánkra. Kövessük hát az ő példáját, hogy ránk is büszke lehessen majd a mi iskolánk!

Ezután az önkormányzat nevében Hebling Zsolt és Ferenczy Gábor helyezte el az emlékezés koszorúját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!