Kultúra

2016.07.24. 07:52

Szenzáció Veszprémben: először lépett nyilvánosság elé a börtönszínház

Veszprém - Kivételes élményben lesz részük, hiszen Veszprémben még nem volt példa arra, hogy a börtön falain kívül jótékonysági, színházi produkcióval mutatkozzanak be elítéltek - hangzott el Németh Éva ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (VMBVI) parancsnoka köszöntőjében pénteken, a veszprémi Agóra Művelődési Központ teltházas színháztermében.

Kovács Erika

Az ezredes, intézetvezető az előzményekről elmondta, a VMBVI Bakony Színjátszó Csoportja egy évvel ezelőtt alakult. Az intézet ünnepségein léptek fel verses, prózai, zenei műsorokkal, előadásokkal, saját fogvatartott társaik, a börtön személyzete, időnként néhány külsős vendég előtt. -A csoport tevékenységét az intézet örömmel támogatta, hiszen a színjátszás a szabadidős programok kínálatát gazdagítja, közösségformáló ereje van, együttműködésre, türelemre, fegyelemre tanít, szórakoztat, színt visz a börtönélet szürke napjaiba - hangoztatta Németh Éva.

A köszöntőből kiderült, a büntetés-végrehajtási szervezet idén másodszor hirdette meg az országos börtönszínházi találkozót, melyre a veszprémi csoport is benevezett. A szombathelyi regionális válogatón hatalmas közönségsikert arattak. Ekkor fogalmazódott meg az intézet vezetésében, hogy a befektetett munkát meg kell őrizni, és a darabot a nagyközönség elé tárják. A 15 elítélt a börtönben munkát végez, az előadásra munka után készültek fel, a díszleteket is ők készítették. Eredeti foglalkozásukat tekintve van közöttük gépjárművezető, asztalos, burkoló, ápoló, eladó, üzemmérnök, de színész, előadóművész nincs köztük.

A börtönszínház előadásában a közönség Tristan Bernard: A tolmács című darabját tekinthette meg, a darabot Deribó János Csaba zászlós, az intézet egyik dolgozója választotta ki és rendezte. Az est jótékonysági célt szolgált, a szereplő elítéltek kérésére az előadás bevételét a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Gyermekosztálya Emberkék Alapítványa számára ajánlották fel.

-Reméljük, ezzel a kezdeményezéssel a szórakoztatáson túl sikerül megmutatni, hogy elítéltjeinkből, bár bűnt követtek el, a börtön falain belül sem veszett ki a segítő szándék, az emberiesség - fogalmazott Németh Éva parancsnok.

Német Attila, a darab egyik szereplője, aki recepcióst alakít érdeklődésükre az mondta, másfél hónapig tanulta szerepét, és nagyon örül annak, hogy a szövegtanulással tartalmasan tölthette el a munka utáni időt is. Jó érzés számára, hogy az előadás révén a társadalom felé jóvátételt végezhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!