Kultúra

2016.09.24. 14:54

Szent Mihály hagyományához kapcsolódik Az Utolsó Ítélet Angyala - Szent Mihály alakja a művészetekben című kiállítás

Veszprém – Szent Mihály mindig is kedvelt és tisztelt szent volt, szükség van ilyen hatalmas támogatókra ma is – mondta S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

Kutasi Zsófia

Az Utolsó Ítélet Angyala - Szent Mihály alakja a művészetekben címmel nyílt új időszaki kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban. A megnyitón S. dr. Perémi Ágota  Szent Mihály alakjához kapcsolódó hagyományokról beszélt. Kiemelte, számos melléknévvel illetik a kedvelt szentet, ezek a jelzők általában az erényes cselekedeteihez kapcsolódnak. A szent védelmezi az embereket a küzdelmekben, ugyanakkor az utolsó ítélet angyalaként is ismert. A néphagyományokban szintén fontos alak, a nevéhez fűződő jeles nap kiemelkedő ünnep. Szeptember végén rendre megünnepeljük Szent Mihály napját. Ehhez a hagyományhoz kapcsolódik Az Utolsó Ítélet Angyala - Szent Mihály alakja a művészetekben című kiállítás.

Janka Ferenc, esperes-parókus, főiskolai docens nyitotta meg a tárlatot. Beszédében részletesen elemezte a Szent Mihály hagyomány és kultusz vonatkozásait. Kiemelte, Szent Mihály tisztelete élő valóság, amely a jövő számára is eligazítást ad. Sokan zavarba jönnek, ha angyalokról hallanak, azonban az angyalok létét többek között a Biblia is alátámasztja. A titokzatos világ túlesik az emberi felfogás határain, az angyalok fent örök liturgiát ünnepelnek. A természetfeletti lények jelenléte vesz minket körül. Az esperes figyelmeztetett, a túlzott kultusz sem helyes.

A kiállításon láthatóak többek között a múzeum néprajzi gyűjteményéből származó tárgyak; halotti lepedők, számos Szent Mihály ábrázolás, a pásztorművészet remekei. A kiállítás kurátora Pilipkó Erzsébet, néprajzos muzeológus elmondta, a cél az volt, hogy bemutassák a Szent Mihályhoz kapcsolódó szent és profán vonatkozásokat. Egyrészt a különböző szakrális ábrázolásokat, köztük a veszprémi Szent Mihály és Károly templom ábrázolásait, illetve térképre vetítve az egyházmegye Szent Mihály titulusú templomait. Másrészt a pásztorművészet tárgyain és a halotti lepedők hímzésmintáinak bemutatásával a kiállítás megjeleníti Szent Mihály napjának a néphagyományhoz kötődő kapcsolódását. A kiállítás megtekinthető december 31-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!