Kultúra

2017.06.26. 20:03

Szent László király! címmel nyílt kiállítás Veszprémben

VESZPRÉM - A Múzeumok éjszakája és a Szent László-emlékévhez kapcsolódva Idvezlégy, kegyelmes Szent László király! címmel kiállítás nyílt szombaton a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban.

Rieger Zsanett

A lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a Szent László-emlékévet Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki elmondta: a kiállítás egy logikus és intellektuális élményt nyújt, csodálatos festmények és történelmi leírások találhatók.

Szent László 1045-ben született Lengyelországban, és Nagyváradon halt meg 1095-ben. Kiemelte, Szent László király sokak által összeegyeztethetetlennek tartott értékeket egyesített magában, mint például hősiesség és alázat, alázattal és szorgalommal kezdeményezte István és Imre szentté avatását.

A Múzeumok éjszakáján nyílt meg az „Idvezlégy, kegyelmes Szent László király” című kiállítás”
Fotó: Penovác Károly

Szigorú és irgalmas volt, törvényeiből még ma is tanulhatnánk - tette hozzá. Egyesítette magában az európaiságot és a magyarságot, és bebizonyította, lehet jó magyarnak és kereszténynek lenni. A kiállítást Medgyesy S. Norbert nyitotta meg, aki feltette a kérdést: Szent László emlékezete hogyan van jelen a környezetünkben?

Példaként hozta Berhidát, ahol a legenda szerint a lovagkirály éneke hatására birkacsorda jelent meg, Magyarpolányt, ahova a Szent László-pénze legenda kapcsolódik, és Bakonyszentlászlót, ahol a mondák szerint a lova patájának dobogásával vizet fakasztott. Hozzátette, neki köszönhetjük augusztus 20-át és Szent Márton napját is.

A kiállításon Mudrák Attila és Kövesdi Róka Lajos fotóművészek felvételei is szerepelnek. A megnyitó után H. Kolba Judit, a kiállítás kurátora mutatta be a tárlatot. A kiállításon közreműködött Zsilinszky Cecília énekművész, Hajtó Aurél előadóművész, Szücs Boglárka, a Padányi Katolikus Gimnázium növendéke, valamint a Padányi Katolikus Iskola alsótagozatos Fülemüle Kórusának szólistái.

A tárlat október 31-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!