Kultúra

2016.10.04. 08:05

Szent László-kiállítás nyílt

Devecser – A templom nemcsak a hitélet helyszíne, hanem kiállításoknak és más rendezvényeknek is helye lehet benne – fogalmazott Polgárdy Imre a Szent László-kiállítás megnyitóján.

Penk Tímea

A devecseri templomban Fodor János plébános meghívására a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár tárlatot állított össze. A Szent László-kiállítás fővédnöke Bereczky Nóra, a járási hivatal vezetője. Az uralkodó koponyájának természettudományos kutatásáról Lukácsi Zoltán kanonok, a Győri Hittudományi Főiskola rektora beszélt. Elmondta, hogy egy magyarországi múmiákat vizsgáló kutatócsoport Szent László koponya ereklyéjén szeretett volna természettudományos vizsgálatot végezni. Ezzel egyidőben a Győri Egyházmegyei múzeum munkatársaiban felmerült az öltet, hogy az uralkodó arcát rekonstruálják a koponyája alapján; így indult a kutatás öt évvel ezelőtt.

- Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt a kezemben tartani ezt a szent ereklyét, amely a szent korona és a szent jobb után a nemzetünk harmadik legnagyobb eszmei kincse – mondta Lukácsi Zoltán. A kutatásnak az volt a célja, hogy a modern tudomány eszközeivel alátámasszák a hagyomány által megőrzött tudást. A Szent László-kiállítás is ezt a célt szolgálja: a hit megerősödését és a tudás bővítését.

 



- Az a baj a világban, hogy a tudomány istentelen, a vallásosságunk pedig tudománytalan. A korszerű tudomány azonban segít a hitben – fogalmazott a rektor. Hangsúlyozta, hogy Szent László örök példaképünk lehet, mint a hatalommal isten előtti felelőssége tudatában élő, erős, mégis gyöngéd, a népét támogató, lányait megmentő, kemény kezű, de ápolt, bölcs és előrelátó szent uralkodó.Polgárdy Imre szerint az értékvesztett világban valamennyiünk feladata segíteni azoknak, akik nem tudják eldönteni, hogy mi az igazi érték.

- Az a dolgunk, hogy a legnagyobb tapintattal segítsünk azoknak, akik nem tudnak vagy nem akartnak különbséget tenni jó és rossz között. Nem is mindig egyszerű különbséget tenni – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke, majd megköszönte mindazok fáradozását, akik hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez. A megnyitón Johann Attila és Johann-né Székely Júlia zenélt, valamint bemutatták a Szent László-kutatásról készült kisfilmet. A kiállítás október 30-áig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!