Kultúra

2017.04.22. 12:43

Szent Györgytől – Majálisig: Tavaszi szezonnyitó Nagyvázsonyban

A pásztorélethez, a jószágtartáshoz és a tavaszhoz kötődő zenéket és táncokat láthatott a közönség a tartalmas délelőtt során.

Molnár Sándor

A Szent György nap évszázadok óta a csorda kihajtásának az első napja. Bár a szervezők tízéves tapasztalata azt mutatta, hogy ezen a napon mindig jó az idő, az elmúlt napok télies időjárása elbizonytalanította őket, ezért úgy döntöttek, hogy nem állítanak színpadot a szabadtéren, hanem a Reményi Antal Rendezvényházban tartják meg a hagyományos programokat.

A megnyitón Fábry Szabolcs polgármester a megjelentek mellett külön köszöntötte a Székelyudvarhely és környéki táncosokat, a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes testvér közösségét, akik már második alkalommal vettek részt a nagyvázsonyi tavaszi ünnepségen. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a vendégek a helyi néptáncosok vendégszeretetének köszönhetően, otthon érzik magukat a településen.

A köszöntőt követően, a rendezvényközpont udvarán elhelyezett lovakra, szamarakra, birkákra, nyulakra és csirkékre mondott középkori jószágáldást Pintér Tamás atya.

Fotó: Molnár Sándor

– Ezen a napon, Szent György-nek a vértanúnak az emléknapján megáldjuk ezeket az állatokat. Az ő közbenjárását kérjük rájuk és hálát adunk mindazért, amit nekünk adott. Minden teremtmény fölé emelt védő jóságáért, gondoskodásáért és kérjük tőle, hogy a teremtményi méltóságunkat meg tudjuk őrizni, fel tudjunk egyenesedni. Úgy használjuk a teremtett világ javait, hogy az örömre és az életre szolgáljanak – mondta Pius atya.

Fotó: Molnár Sándor

A jószágáldás után a település hagyományőrző közösségei léptek fel a rendezvényház színpadán. Nagy sikert arattak a Mesevár Óvoda apró néptáncosai, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub kórusa, a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes, és a férfi Dalárda műsora. Természetesen fellépett a székelyudvarhelyi Gereben Táncegyüttes is.

A következő hétvégén a Kinizsi Majálissal folytatódik a tavaszi programsorozat Nagyvázsonyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!