Kultúra

2016.05.22. 19:20

Szellemi utazás a női Latinovits sodrásában

Balatonfüred - Pálfy Margit színművész Latinovits Zoltánnak emléket állító, Kussoltat a sors című önálló estjével idézte fel a művész születésének 85., halálának pedig 40. évfordulóját.

Kekk Sára

Az est Latinovits Zoltán emlékére született. Ady Endre, Alföldi Jenő, Csoóri-Kósa, Csoóri Sándor, Csurka István, Déry Tibor, József Attila, Juhász Ferenc, Nagy László, Simonyi Imre, Utassy József, Veress Miklós, Zelk Zoltán és Zombor Béla verseit és prózáit egy mai-mindenkori kis-isteneket okoló és káromló, felelősségre vonó és megvető tűzokádásba fogja össze Pálfy Margit, művészi hitvallásának erejét és sodrását is elemi erővel bemutatva.

Pálfy Margit művésznő olyan szuggesztív erővel idézte meg Latinovits Zoltánt, hogy szinte ő maga vált eggyé vele Fotó: Penovác Károly

A művésznő az előadás után elmondta közönségének, a darabot eredetileg Szokolya Tamás népművelő, tanár, színházi rendező és költő szerkesztette és rendezte. Ő 2006-ban újította föl a darabot Kussoltat a sors címmel és járja vele az országot. Annak idején huszonkilencen játszottak az előadásban, most ugyanennyi hangon kellett megszólalnia Pálfy Margitnak, ami, be kell vallanunk, remekül sikerült. Olyan átváltozásoknak lehettek tanúi az érdeklődők, amilyenre kevés ember képes, a feszültség szinte szétfeszítette az embert. A művésznő olyan szuggesztív erővel idézte meg Latinovits Zoltánt, hogy szinte ő maga vált eggyé vele. Olyan érzést keltett a közönségében, mintha egy fizikai fellélegzés lenne az előadása túlélése , már-már aggodalommal élték meg a nézők, akiket elvitt erre a szinte életveszélyes szellemi utazásra.

Lenyűgöző előadás volt, amelyet nagyon ritkán láthat a közönség, mondhatni, örökre felejthetetlen előadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!