Kultúra

2017.01.18. 18:01

Szelíd és érzékeny - Endrődi Sándorra emlékeztek a költő szobránál

Veszprém - Költeményei és irodalomszervező képességei is az átlag fölé emelték Endrődi Sándort, hangzott el a költő születésének 167. évfordulóján tartott megemlékezésen a napokban.

Marton Attila

Farkasné Molnár Csilla bevezetőjében elmondta, a költő szobrát 2005-ben avatták fel az Endrődi-lakótelepen, azóta minden évben megemlékezik a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém megyei tagozata Endrődi Sándorról.

A költő szobrát 2005-ben avatták fel az Endrődi-lakótelepen, azóta évente ott emlékeznek rá Fotó: Penovác Károly

Csiszár Lászlóné nyugalmazott alsóörsi pedagógus méltatta a költő munkásságát, valamint kitért Endrődi balatoni kötődésére is.

- Szelíd, érzékeny lelkületű költő volt, aki a természet apró jelenségeit és a lélek rezdüléseit is megénekelte dalaiban. Közel négy évtizedes életműve még manapság sem eléggé ismert. Költeményei mellett az irodalomszervezőt is tisztelhetjük benne, aki felismerte Petőfi Sándor nagyságát, és sokat tett elismertetéséért is - fogalmazott. Hozzátette, míg a költő életében népszerű volt, halála után szinte teljesen elfelejtették. Ezt az igazságtalanságot ismerték fel a kései utódok, és tettek azért, hogy az őt megillető helyre kerüljön irodalmunkban.

Csiszár Lászlóné elmondta, Endrődi Sándor szerette a Balatont, sok verse született a tó partján vagy a vízen, ugyanis szenvedélyes vitorlázó volt. Amikor Nagyváradon tanított, a nyarakat akkor is a Balatonnál töltötte. A vitorlázósport úttörői közé tartozott, hiszen 1882-ben ott volt a Hercegnő nevű hajó fedélzetén, amely részt vett az első balatoni vitorlásversenyen, jegyezte meg a nyugalmazott pedagógus.

A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!