Kultúra

2017.06.14. 09:18

Száz szék is kevésnek bizonyult

A zenei világnap előtt tisztelgő utcazene volt „előkészítője” egy nemes és szükséges kezdeményezésnek, nevezetesen, hogy ismertessük meg a hétköznapok emberével a komolyzenét, mutassuk meg szépségét, varázslatosságát, gyógyító erejét.

Vargáné Czobor Andrea

A nagyérdemű szemmel láthatóan örömmel és hálával vette az ötletet, többen voltak kíváncsiak a sümegi zeneiskola helyi virtuózaira. Ebből az apropóból tették meg a második lépést a „hangszerzsonglőrök”, s Monostori István zeneiskola vezetőnek  kezdeményezésére-szervezésére ismét „összeállt a nagy csapat”, ráadásképp nemes-neves vendéggel kiegészülve.

A sümegi Hét vezér téren megrendezett szabadtéri hangversenyre már nem volt elég a kikészített száz szék, sokan állva hallgatták végig a több mint egyórás programot. Az égiek kegyeikbe fogadták a szépszámú közönséget és a szereplésre felkészült  közreműködőket.

A helyi zeneiskola diákjai és tanári játszottak ismert és kevésbé ismert dallamokat részben kortárs szerzőktől.

A digitális kották fejlesztésével is foglalkozó, külföldön és itthon is számos díjjal és kitüntetéssel elismert vendég, Nagy Imre Erik több művét is előadták, melyek mindegyikét vastaps övezte. A híres vendégről illik még tudni, hogy  „Ave Maria”-jával 2012-ben a Frre-score digitális zeneműkiadó versenyén közönségszavazattal első díjat kapott. Műveit játsszák nagyzenekarok is például a budapesti Fesztivál Zenekar  Párizsban. 2015-ben bemutatták Csukás Istvánnal közösen írt Szökevény csillagok című meseoperáját Szegeden.

A sümegi koncerten két furulyán és zongorán szólalt meg az Ave Maria, ősbemutatója volt a Bach és Händel szárnyain című kompozíciónak, amely furulyán, harmonikán és orgonán szólalt meg.  A hat tanár és növendékeik felállású szereplőgárda virtuozitásából úgy adott ízelítőt, hogy észrevétlen belopták a hallgatók szívébe a komolyzene és a kortárs zene iránti szeretetet és tiszteletet. A szervezők legmerészebb álmait is felülmúló esemény mindmáig beszédtéma a Balaton-parti kisvárosban, és még minden bizonnyal marad is a következő hangversenyig.

Szép volt, jó volt, örömzenélés volt, amit máris újra vágynak a zeneszeretők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!