Kultúra

2016.04.13. 10:38

Szászcsávásit táncoltak Canberrában

Szászcsávási tánctábort tartott Kovács Norbert Cimbi az ausztráliai Canberrában a kint élő magyaroknak és a magyar kultúra iránt érdeklődő ausztráloknak március 17 és április 8 között.

Tisler Anna

A néptáncos képzésen közel száz táncos vett részt, akik a Kengugró, Sydney, a Gyöngyösbokréta, Canberra, a Gyöngyösbokréta Melbourne, a Keszkenő táncegyüttes Perth, a Fonó tánccsoport Melbourne, valamint az Adelaide néptánccsoport tagjai.

A tábor programja a mai időkben divatos szászcsávási tánc elsajátitása volt, amelyben a magyarok és a cigányok táncai is szép, tisztán értelmezhető motívumkinccsel vannak jelen. Az oktató Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert volt. A zenét  Dresh Mihály, ismert magyarországi jazz és népzenész szolgáltatta a próbákon, valamint  részt vett az esti táncházi muzsikálásokban, oktatással segítette a napi munkát. A szászcsávási páros táncokon kívül a résztvevők  megismerkedtek Magyarlapád női karikázójával, a férfiak pedig Szásznagyvesszős „vénes” motívumaival.   A tanítás mellett délutánonként népdaltanulással, kézműves foglalkozással töltötték az időt, esténként pedig a néphagyományból merítkező filmeket nézhettek.

Fotó: Kovács Norbert

A programból a főzés sem hiányozhatott. A többnyire az idősebb korosztályhoz tartozó táborozók finom gulyáslevest és lángost készítettek. Mivel a tábor húsvét idejére esett,  a lányok hímes tojást festettek, a férfiak pedig locsolkodtak.

A tábor megnyitóján a magyarországi diplomáciai képviselet munkatársai és családtagjaik is részt vettek. Elsőként a főszervező, Kathrin Goold szólt a megjelentekhez, majd  a kanberrai magyar táncosok nevében hangzott el köszöntő.  Dr. Tóth Ferenc köszönetet mondott a kint élőknek azért, hogy hazánk népművészetét ilyen magas színvonalon művelik.

A tábor a kint élők számára is az összetartozást erősítette, hiszen a hatalmas területű országban szétszóródva élő magyarok csak egy-két évente találkozhatnak egymással. A legtöbben erre az alkalomra tervezték az éves szabadságukat. Az első esti nyitó mulatságon éjszakába nyúlóan táncoltak, beszélgettek.

Cimbi kérdésünkre elmondta, az Élő Forrás egyesület küldetésének tekinti, hogy a világ távolabbi pontjain élő magyarság számára segítséget nyújtson a nemzeti kultúra megismerésében.  Ezért elfogadják azokat a felkéréseket, amelyek a távoli országok rendezvényein való népművészeti események szakmai programjára szólnak, és igyekeznek lehetőséget teremteni arra, hogy a kint élők színvonalas magyarországi programokon vehessenek részt.  A néptáncoktató meghívta a tábor résztvevőit a kiscsőszi rendezvényekre. Többen úgy búcsúztak a repülőtéren Cimbitől, hogy hamarosan találkozunk Kiscsőszön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!