Kultúra

2015.06.30. 10:54

Szabadban születtek, szabadban alkotnak

Badacsonytördemic - A műtermi festés helyett a szabad levegőn való alkotást választja H. Molnár Magda, akinek a kiállítása a Faluházban nyílt.

Tóth B. Zsuzsa

A plain air, azaz szabad levegőn festő művészhez írt sorait Barta Mária Julianna költő olvasta fel, majd Vastag Gábor keramikus méltatta a Balatont is igencsak kedvelő alkotót.

Szabóné Vers Teréz, Kovács Lászlóné és Ságiné Csizmadia Zsuzsa a Kovács Lászlónéről készült kép előtt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- H. Molnár Magda nem először állít ki Badacsonytördemicen. Ha egy művésznek újra felkínálnak egy ilyen lehetőséget, az jelent valamit. H. Molnár Magda életében mindig jelen volt a fetsészet. Képzőművészeti főiskolán ugyan nem tanulhatott édesapja politikai múltja miatt de férje, Horváth Árpád színházi rendező mellett díszleteket festett a darabokhoz. Egy rossz emlékű műtéti altatás hozott fordulatot az életébe: elhatározta, hogy festő lesz. Barcsay Jenő festő bíztatta és tanácsát megfogadva jutott el oda, amit ma mi is láthatunk. Számos önálló és kollektív kiállítás résztvevője volt, művészetében a tájkép festészet és a modern látvány festészet szerencsés módon egyesül.

A művészi igényesség, a szakmai tudás, a kivitelezés finomsága minden művére jellemző. A plain air festészet a szabad levegőn megfigyelt fény és szín jelenségek ábrázolását jelenti. Legfontosabb képviselője volt például Szinyei Merse Pál, Mészöly Géza, Szőnyi István, Csók István. Az elődök mögé bátran felitartkozhat H. Molnár Magda is, hiszen képeivel felüdülést, megnyugvást ad mindannyiunknak - mondta Vastag Gábor. A megnyitón Véges Violetta, cselló művész, Véges János, hegedű művész, valamint néptánccal Hubert Márk Péter és Bolla Szebasztián közreműködött. A kiállítás július 10-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!