Kultúra

2015.07.20. 15:03

Szabad alkotók - Avantgárd program a palotában

Veszprém – Az avantgárd tele van érzelemmel, de ezt nem lehet tetten érni, mondta Zalán Tibor az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállításán.

Balla Emőke

Zalán Tibor (balról), Wahorn András, feLugossy László és ef.Zámbó István az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállításmegnyitóján (Fotó: Penovác Károly)

Az alternatív zenét játszó A. E. Bizottság 1985-ben feloszlatta magát, a mítoszt azonban nem lehet feloszlatni, közölte az ef.Zámbó István festő, grafikus, szobrász, zenész, feLugossy László képzőművész, performer és Wahorn András képzőművész, zenész, filmrendező, filozófus kiállítását megnyitó Zalán Tibor. Az avantgárd zene és képzőművészet önvizsgálatra késztet; a művészek őszinteségről, szabadságról, bátorságról, felelősségről tanúskodnak. Az avantgárd célja, hogy felrázza a közönséget tespedt nyugalmából. Szerinte minden avantgárd mű mélyén romantikus vonulat munkál, az érzelmességet azonban nem lehet bennük felfedezni.

Ef.Zámbó, feLugossy és Wahorn valódi avantgárd művészek. Három különböző karakter, műveik élesen elválnak egymástól. Iróniájuk mellett tele vannak történetekkel, elgondolkodtató ötletekkel. Kiállításuk a Dubniczay-palota Várgalériájában nyílt, a VeszprémFest programjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!