Kultúra

2017.04.24. 18:08

A természet inspirálja

Sümeg - A zalaszántói Lugosi Csenge Anna még a 16. életévét sem töltötte be, de már a második regényét olvassák diáktársai.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi Kisfaludy gimnázium 9.C. osztályában tanuló diáklánynak az édesanyja nagyon sok mesét olvasott kiskorában. Csenge alig tanulta meg a betűket első osztályban, hat évesen már verset írt kishúgának. Első, 12 évesen írt, Kilenc drágakő című kötetét ugyancsak neki szánta. A mesebeli sárkányokat felvonultató könyv két év múlva megjelent, amikor Csenge még be sem fejezte az általános iskolát. Kishúga ezt a kötetet olvasta elsőként, akárcsak Csenge egyik osztálytársa, aki olvasó ember lett.

Lugosi Csenge Anna az idei tanévben szerzett elismerő oklevelekkel Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fiatal szerző szerint ha másért nem, már ezért megérte írni. A meseregényt egy misztikus krimi, a Hulla-hopp(karika) című regény követte, Csenge pedig ma már két újabb köteten dolgozik. Az egyik a hullahopp folytatása, a másik pedig  a misztikus krimi műfajába sorolható. A csendes, de gazdag szókincsű diáklányt ugyanis érdekli a misztikum és szintén jól érzi magát a krimik világában.

A gimnáziumban szépen teljesít, sikeres középfokú nyelvvizsgát tett angolból, és német nyelvet is tanul. Szereti a biológiát és a földrajzot, zoológusnak készül, az írást csak hobbi szinten folytatná tervei szerint. Ő az, aki verset írt a Város napjára, a helyi ipari park átadó ünnepségére, mert mint mondja, ha van inspiráció, akkor könnyebben megy az írás, vers költés. Költeményeivel, novelláival sorra nyeri az irodalmi pályázatokat. Csak ebben a tanévben már legalább öt oklevelet gyűjtött be eredményeivel országos versenyekről. Például versíró pályázat harmadik helyéről, meseíró pályázat második helyéről árulkodnak az elismerések. A Kastély-vers-kép alkotói pályázatról egy kiváló eredményt kaparintott meg. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány által kiírt Ember és madár irodalmi pályázaton a középiskolás kategória első helyezését érdemelte ki.

A József Attila mese, vers és novella író pályázaton szintén az ő írása találtatott legjobbnak. Azt mondja, a természet inspirálja, és témát is ad. Amit a lába elé fúj a szél, azt írja. A családi körében töltött idő ugyancsak jó hatással van rá. Jól és könnyen fogalmaz, neki nem okoz gondot fogalmazást írni. Azonban nagyon bosszantónak tartja, ha van ideje írni, de nincs ihlete, vagy éppen fordítva jön ki a lépés. Örül, hogy a család mellette áll, támogatják mindenben, dicsérik. Ez pedig új erőt ad az íráshoz, a témák utáni kutatáshoz, ahhoz, hogy ha kell, Csenge órákon át a könyvtárt bújja, vagy az interneten bogarásszon, hogy a lehető leghitelesebben írhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!