Kultúra

2016.07.11. 18:25

Strandkönyvtárak, hogy napozás közben se nélkülözzük az olvasnivalót

Balatonfüred, Balatonalmádi - Bár a nyári időszak holt szezonnak számít általában a könyvtárak számára, a Balaton-parti települések ezt is át tudják hidalni már évek óta.

Kekk Sára

Balatonfüreden hagyomány, hogy a város könyvtára amolyan mozgókönyvtár jelleggel kitelepül a strandra, így összehozva a kellemest a hasznossal. Ahogy a nyaralók mondják, a könyvek házhoz jönnek, vagyis nem kell bemenni a könyvtár épületébe, hogy valami könnyed nyári olvasmányt szerezzenek be az üdülés alatt. A szervezők az igényekhez alkalmazkodva könnyed nyári olvasmányokat, főleg krimiket és romantikus regényeket készítenek össze minden évben, és ezeket szállítják le a partra.

Természetesen a gyerekekről sem feledkeznek meg, így számos mesekönyv is található a főbejárat melletti strandkönyvtárban.

A strandkönyvtárban a nyári olvasmányok mellett számos folyóirat is várja az üdülés közben olvasni vágyókat Fotó: Kekk Sára

Az országban elsőként, 2008-ban Balatonalmádiban hoztak létre strandkönyvtárat, amely idén is működik a Wesselényi strandon. A kihelyezett könyvtárban mintegy 1500-2000 könyv közül válogathatnak a strandolók hétfőtől szombatig minden dél-után. Amennyiben olyan könyvet kérnek ki, ami az alkalmi kölcsönzőhelyen nincs meg, akkor kérésre átviszik a kötetet a városi könyvtárból a strandra, mondta kérdésünkre Fábiánné Sáray Anna, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtárvezetője.

Az állományt igyekeztek úgy kialakítani, hogy elsősorban könnyebb nyári olvasmányok szerepeljenek a kínálatban, de a krimik mellett számos Rejtő Jenő-kötet és a kötelező olvasmányok is kölcsönözhetők. Délutánonként öt és hat óra között önkéntesek olvasnak fel a gyerekeknek, és a strandkönyvtári pavilonban ingyenesen elvihető köteteket is találhatnak a strandolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!