Kultúra

2015.06.01. 09:46

Stekovics Gáspár fotóalbuma a Balatonról

Budapest - Mindenkinek a jó arcát igyekeztem megmutatni, amikor szép - fogalmazta meg Stekovics Gáspár/ Steko a Képpel/Írott/Táj című rendhagyó Balaton-kötetének születési körülményeit.

Osváth Sarolta

A sárvári születésű, Vas megyéből indult és a pannon tájhoz azóta is szorosan kötődő képzőművész ezúttal művészi fotográfiákkal portréfotókkal lepte meg a közönségét.

Az elsősorban Szigliget és az Alkotóház köré szőtt kötetet a fővárosban az Írók Boltjában mutatták be, Petőcz András író és költő, valamint Kelecsényi László író, film- és irodalomtörténész, egyetemi tanár közreműködésével.

Stekovics Gáspár (jobbra) mindnekinek a jó arcát szeretné megmutatni

- Gyerekkorom meghatározó helyszíne volt Szigliget, ahol volt egy házunk és ott töltöttem a nyarakat. Máig megmaradt bennem a sóvárgás, ahogy a kerítés mögül a nagy szellemeket - úgy gondoltam - alkotás közben megfigyeltem. Aztán később, amikor bejáratos lettem, egyszer csak elkezdtem fotózni az Alkotóház időszakos és visszajáró lakóit - mesélt a kezdetekről Stekovics Gáspár.

A méltatók szerint Steko fotográfiái olyan dolgokat is elárulnak az emberről, amit nem is tudott magáról. A művész szerint ez a festőművész szemének, a másféle látásmódjának köszönhető. Ösztönösen érzi meg a fontos pillanatot, amikor kattintani kell, s a sok változatból ki tudja választani az igazit - árulta el az alkotó. A sokatmondó fotók művészeket, értelmiségieket ábrázolnak, többek között Esterházy Pétert, Radnóti Sándort, Lator Lászlót, Gergely Ágnest, Szörényi Leventét, Dés Lászlót, Vámost Miklóst, Makk Károlyt, Zalán Tíbort - fekete-fehérben. A táj, Szigliget és a Balaton, a jellegzetes hangulatképek viszont kaptak némi színt. Ritka értéke az albumnak a benne szereplő írók, költők, művészek kézírással papírra vetett gondolatainak fotókon való megörökítése. Megszólalnak azok is, akik ma már nem az egykori Eszterházy kastélyból lett Alkotóházhoz, hanem Szigligethez vagy a környékéhez kötődnek, akiket rabul ejtett a Balaton és a Káli medence csodálatos atmoszférája.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!