Kultúra

2017.02.26. 18:48

Somlói borok versenyeztek

Somlóvásárhely - Egy kiváló helyre, nagyszerű társaságba és finom borok közé érkeztem - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki még citerázott is néhány dalt a sitkei zenekarral a vendégek nagy örömére.

Penk Tímea

Tizedik alkalommal rendezett borversenyt a Somlói Borbála Borrend. A házigazda, Fazekas András elmondta, hogy a somlói borok minőségének az emelése érdekében hívták életre a rendezvényt, és egy évtized alatt elérték céljaikat.

V. Németh Zsolt államtitkár, Molnár Levente és Marton László

- A kistermelők megismerték a minőségi borkészítést, és egyre magasabb színvonalú italokkal jelennek meg - fogalmazott Fazekas András, aki már négyévesen megszerette a szőlőművelést. A borász elmondta, hogy tavaly jelentős károkat okozott a jég, a termelők elestek a mezőgazdasági árbevételtől, és így pályázatokon sem tudnak indulni.

Fazekas András, V. Németh Zsolt, Marton László

Marton László főszervező hozzátette: a fagy- és jégkárok ellenére 52 tavalyi bor nevezett a versenyre, amelyen húszpontos rendszerben értékelték az italokat. Ravasz Tibor a borrend elnökségi tagjaként arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az egyetlen olyan borverseny a Somlón, amelyen a borosgazdák és az amatőr borbírálók együtt értékelik az italokat.

V. Németh Zsolt citerázott a vendégek örömére

- Ezen a mustrán a közízlésnek leginkább megfelelő borok nyernek. Lehet, hogy a szakmailag fontos jegyeket nem viselik magukon, de a legjobban iható borok kapják a legmagasabb pontszámokat - számolt be Ravasz Tibor.

A Borbála napi borversenyt Matting Norbert rizlingje nyerte, és a Földművelésügyi Minisztérium különdíját kapta. A bortermelő betegsége miatt Molnár Levente vette át a díjat V. Németh Zsolttól. Az államtitkár elmondta, hogy Vas megyében él, de hétköznapjait Budapesten tölti. Hetente többször elmegy a Somló mellett, amelyre mindig szeretettel és tisztelettel gondol. Kifejezetten kedveli a testesebb, savasabb borokat, mint amilyen a somlói.

Balra V. Németh Zsolt

A borversenyen arany minősítést ért el Sebestyén János vegyes fehérbora, Szalai Attila furmintja és a Levino Kft. juhfarkja. A rendezvény vendégeit Fazekas András hidegtállal várta, Molnár Levente, tüskevári polgármester pedig a vacsorát készítette.

A sitkei citerazenekar ismét jó hangulatot teremtett, a zenészek örömmel fogadták az államtitkárt a csapatukba néhány dal erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!