Kultúra

2017.06.23. 18:30

Sokoldalú művészet - Gerhes Gábor kiállítása a Csikász Galériában

VESZPRÉM A hatalom és az egyén viszonya foglalkoztatja Gerhes Gábor képzőművészt, akinek A négy elem című kiállítása szombat este nyílik a Csikász Galériában.

Balla Emőke

Gerhes Gábor A négy elem című kiállítása egy különlegesen tömör válogatást mutat be a művész elmúlt, közel egy évtizedes alkotói periódusából. Az alkotó a magyar konceptuális fotóművészet egyik legismertebb képviselője, aki az 1980-as évek vége óta meghatározó jelentőségű képzőművész. Bár a legtöbben fotósként ismerik, az elmúlt egy évtizeddel fémjelezhető tevékenysége kapcsán állítható róla, hogy mára ugyanolyan markánsan tárgylétrehozó, mint fényképező-képzőművész is: szobrok, objektek, kisplasztikák és installációk szerzője.

- A hatalom és az egyén viszonyával foglalkozom - nyilatkozta Gerhes Gábor. Az egyén félelmei érdekelnek, az, hogy milyen válaszok születnek ezekre a félelmekre. Lehetnek ürügyet kereső válaszok és olyanok, amikor ellenséget kreálunk. A művész elmondta, a tematika folyamatosan fejlődik, érlelődik benne, időnként más-más lesz hangsúlyos.

Gerhes Gábor hozzátette: nem hisz abban a fajta művészetközlésben, ahol nagy igazságokat mondanak ki. Nem létezik nagy igazság. Próbáljuk megérteni a világot, a művészet is ennek egyfajta ábrázolása. Véleménye szerint a képzőművészet tudatos tevékenység. A gondolat és az üzenet határozza meg a formát. Úgy véli, a művészet kommunikáció: az alkotó párbeszédet kezd a közönséggel. Szeretné a gondolatait közvetíteni, megértetni magát.

Gerhes Gábor mostani kiállításán a látogatók válogatást láthatnak azokból a munkákból, témákból, melyek a művészt hat-nyolc éve foglalkoztatják Fotó: Penovác Károly

Gerhes Gábor kétlaki: Budapesten tanít, óraadó tanár a Metropolitan Egyetem fotó-szakán, és Balatonalmádiban él. A Fiatal Képzőművészek Egyesületének egykori alelnöke, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, és a MAOE intermédia-szakosztályának tagja, 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos kiállításokon a legfontosabb hazai kiállítóterekben.

Három évtizedes életművében nagyon fontos, központi jelentőséggel bíró elem az "abszurd", ami akár állandó téma mellett állandósult jelzője is lehetne vizuális univerzumának. De amennyire abszurd, legalább annyira humoros, ironikus vagy éppen szarkasztikus Gerhes művészi világa, amelynek tónusai egyre sötétebbé váltak az elmúlt évek során. Művészetében egyszerre van jelen a kísértetiesség és az irónia, a homályosság és a banalitás, a kegyetlenség és a szentimentalizmus.

Mostani kiállításán a látogatók válogatást láthatnak azokból a munkákból, témákból, amelyek a művészt hat-nyolc éve foglalkoztatják. Zömében fotográfiákat, installációkat, tárgyakat állít ki, de mozgóképes filmet is, éppen a kiállítás címéhez kapcsolódva. Gerhes Gábor tárlata szombat este hat órakor nyílik a Csikász Galériában, a Múzeumok éjszaka programsorozat keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!