Kultúra

2015.07.05. 14:24

Sok tízezer magyar fiatal sztorija

Balatonkenese - Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere és Géczi János, a zenészről szóló rendhagyó kötet, a Bunkerrajzoló szerzője volt a vendég a napokban a művelődési ház udvarán tartott könyvbemutatón.

Szabó Péter Dániel

A József Attila-díjas író és képzőművész elmondta, néhány évvel ezelőtt egy éjszakai egyetemi előadáson ismerkedett meg Likó Marcival, az esten ugyanis a hallgatók kérésére a Vad Fruttik zenekar volt a vendég. Az ismeretség később barátsággá alakult, s a banda negyedik, Darabok címmel megjelent lemezének szövegeit már többször átbeszélte a rockzenész és a Pannon Egyetem tanszékvezetője.

Ezt követően kereste meg Géczi Jánost egy kiadó, hogy írjon egy könyvet Marcell életéről. Saját bevallása szerint ettől azonnal elzárkózott, hiszen nem akart megrendelésre egy tucatkönyvet írni.

- Én sem igazán tudtam mire vélni a felkérést, ugyanis nem tartom magam sztárnak, s elképzelni sem tudtam, hogy valaki a zenémen kívül kíváncsi az életemre is - tette hozzá szerényen Marcell.

Aztán megegyeztek abban, hogy lesz könyv, de különleges, más, mint a hasonszőrű zenész életrajzok. Sokkal inkább egy sajátos szociográfia, kíméletlenül őszinte élettörténet-rekonstrukció a Bunkerrajzoló címmel elkészült kötet, ami a rendszerváltás környéki, reménytelenségbe merült generáció történetét dolgozza fel egy fiatalember életén keresztül.

Likó Marcell és Géczi János a kenesei könyvbemutatón
Fotó: Szabaó Péter Dániel

A várpalotai születésű Likó Marcell kendőzetlenül mesél a lakótelepi mindennapokról, a családi problémákról, a céltalanságról, a kábítószerekről, s a feltámadásról, aminek eredményeként ma már az ország egyik legnépszerűbb, generációs megmondó-zenekarnak is titulált csapatának, a Vad Fruttiknak a frontembere. Géczi János szerint a banda sikerének titka is az őszinteség.

- A legtöbb dalszövegben mindig ott van némi hazugság, a szerző képzeletének játékát halljuk vissza a sorokban. Marci esetében más a helyzet. Ő igazat mond, a saját múltjából merít, a vele történtekkel pedig sok ezren tudnak azonosulni. Az ő története ugyanis sok tízezer magyar fiatal története is egyben.

Közel fél éven át hetente több alkalommal is találkoztak és beszélgettek. Mintegy ötven órányi hanganyag, közel kétezer oldalnyi leirat képezte az alapját a Bunkerrajzolónak.

- Nem én vagyok a fontos a könyvben, sokkal inkább a kor, amit ábrázol. Ezeket a történeteket ugyanis már régen kibeszéltem magamból a szövegeimben - jegyezte meg az énekes, aki Géczi János segítségével már az ötödik , az év végén megjelenő Vad Fruttik lemez szövegein dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!