Kultúra

2017.04.27. 16:30

Fantasztikus zárókoncertet adtak a felsőörsi központ növendékei

FELSŐÖRS - Snétberger Ferenc roma származású, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, világhírű gitárművész szakmai irányításával folyik a munka, immár közel hat éve. A központ 2011 nyarán nyitotta meg kapuit, azóta számos tehetséges roma zenészt neveltek ki. A minap tartották tavaszi zárókoncertjüket.

Szendi Péter

A központot bemutató ismertetőben ezt találjuk: "Missziónk egy erős, hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolát teremteni, melyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket világszínvonalú képzés és mentorálás révén hozzásegítjük zenei karrierjük elindításához". Azóta is ezt az álláspontot képviselik. A folyamatos működéshez, a szakmai irányítás megtartásához pedig rendszeresen pályázatokon indulnak a központ irányítói. Évente 60 fiatalnak nyújtanak nemzetközileg elismert zenész-tanárok ingyenes tanulási lehetőséget. Nemrégiben pedig telt házas zárókoncertet tartottak a tehetséges zenészek, tanáraikkal együtt a közönség nagy örömére.

A világhírű zenész, a központ szakmai munkáját irányító Snétberger Ferenc számára mindig is fontos volt a tehetséges gyerekek kiemelése, mentorálása Fotó: Szendi Péter

- A gyerekek megmutathatták a nagyközönség számára zenei repertoárjukat. Az idei programot nemcsak a komolyzene megszokott könyvtárából állítottuk össze, átiratok vagy ritkábban játszott kamaraművek is elhangzottak, a jazz, a népzene és a világzenei műfajok mellett pedig megjelentek diákjaink és tanáraink saját szerzeményei, hangszerelései is - emlékeztetett a tavaszi zárókoncertre a Berlinben élő Snétberger Ferenc, akinek a közelmúltban jelent meg új albuma. A lemezen Anders Jormin és Joey Baron érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazzlegendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység. A februárban hatvanadik születésnapját betöltő Snétberger Ferenc érett játéka a klasszikus hangzást, a spanyol és dél-amerikai elemeket természetesen ötvözi áramló jazzé, amiben felsejlik a roma gyökerek zeneisége is.

A világhírű zenész számára mindig is fontos volt a tehetséges gyerekek kiemelése, mentorálása, és hogy később az életben is megállják a helyüket. Jó néhány Felsőörsön tanult zenész már nagy hírnévnek örvend, de Snétberger Ferenc nem akart egyet sem kiemelni. A közelmúltban kétszázötven gyerek közül választották ki azt a harmincegy diákot, aki majd elkezdi a hetedik idényt nyáron a tehetségközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!