Kultúra

2017.07.28. 16:41

Slam poetry: "kapudrog" az irodalom, a költészet felé

Felpezsdíteni Pápa kulturális életét, alternatívát adni a szórakozásra, megismertetni a költészet egy új műfaját az emberekkel, összehozni és élményekkel gazdagítani a fiatalokat, idősebbeket egyaránt.

Polgár Tibor

Négy pápai fiatal nem volt híján az ambíciónak, mikor újszerű kezdeményezésükkel kapcsolatban megfogalmazták az imént említett célokat, amik közül akár csak egy is szép kihívást jelenthet a mai, a digitalizáció által egyre inkább meghódított, bekebelezett világunkban. Anélkül, hogy ítélkeznénk és pálcát törnénk bárki felett, könnyen megállapítható: a virtuális közösségek korát éljük, a fiatalok többsége elsősorban az elektronikus élettérben tart kapcsolatot a korosztályával, itt szerzi az élményeit. Egy kicsit ezen is változtatni szeretnének az idei éve elején Pápára is megérkezett slam poetry rendezvényekkel.

Ha már nevén neveztük a „gyereket", érdemes definiálni is azt: röviden, velősen megfogalmazva a slam poetry előadó költészeti versenyt jelent. Egy ilyen esemény alulról, tehát civilek, hétköznapi emberek által szerveződik. A résztvevők saját verseiket, költeményeiket, prózai műveiket adják elő néhány percben, majd értékelik egymást. Leginkább számszerűen osztályoznak, nullától tízig terjedő skálát használva.

A műfaj céljai között szokták emlegetni a szórakoztatást és az elgondolkodtatást egyaránt, illetve persze a legjobbaknak járó dicsőség, hírnév sem elhanyagolható szempont. A slam poetry az Amerikai Egyesült Államokban született meg az 1980-as évek közepén, Magyarországon először az ezredfordulót követő esztendőkben ütötte fel a fejét. 2017-től pedig immár Pápán is jelen van Mesterházi Marcinak, Pintér Kristófnak, Szabó Dávidnak és Tegyi Kornélnak köszönhetően. De honnét jött az ötlet?

– A slam poetry most már több mint tíz magyarországi éve alatt rengeteg vidéki klub jött létre, amik ezzel a műfajjal foglalkoznak. Ám Pápán még csak egy árva slam esemény sem volt, mi pedig úgy gondoltuk, be kellene tölteni ezt az űrt. 2017 januárjának végén debütáltunk egy tókerti szórakozóhelyen, a Nyolcban. A hely tulajdonosával jó kapcsolatot ápolunk, így gördülékenyen ment a szervezés. Rengeteg tekintetben segít nekünk, és az ötletelés is gyakran vele együtt zajlik az egyes események kapcsán. Eddig három alkalmat bonyolítottunk le itt, mindegyiket nagy érdeklődés kísért. A visszajelzések pozitívak, a közönség jól érezte magát, a meghívott előadóktól is szinte csak jókat hallottunk, persze tisztában vagyunk vele, hogy van még hova fejlődni. Más városokból ugyancsak érkeznek hozzánk versenyzők, érdeklődők, közülük többen visszajárnak ide, ez pedig szerintünk egy eléggé konkrét jel arra, hogy jó úton járunk – nyilatkozta a Naplónak Szabó Dávid, aki a slam poetryt egy önkifejezési formának tartja.

Mint mondta, a szóbeli poézis, vagyis a slammelés során bárki költhet bármiről és bárhogyan, de két kikötés van: nem lehet kelléket használni, valamint versenyeken 3 perc 15 másodperc a rendelkezésre álló idő, ennek az átlépése pontlevonásokkal jár. A papír vagy a telefon, amiről esetlegesen a slammer (az előadó) felolvashatja a szövegét, nem számít kelléknek.

– A versenyeken kívül létezik úgynevezett openmic, amikor a slammer zsűrizés nélkül adhat elő. Úgy tapasztaljuk, a slam poetrynek hatalmas közösségépítő ereje van. A szóbeli költészet műfaja Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít, egyre népszerűbb. Pápán 10-15 versenyzőnk mindig akad, a közönség sorai pedig rendre megtelnek, ez körülbelül 120 főt jelent. Annak ellenére, hogy köztudomásúan sok jó ember kis helyen is elfér, már előfordult, hogy a térbeli korlátok miatt nem mindenki tudott bejutni az eseményre – jegyezte meg mosolyogva Szabó Dávid. Úgy látja, a slam poetry talán legfőbb vonzereje, hogy a slammelés során tényleg bárki beszélhet bármiről, ami egyfajta szabadságérzetet ad. Emellett véleménye szerint a slam poetry "kapudrognak" is tekinthető az irodalom, a költészet felé. Dávidék ismernek olyan fiatalokat, akiket a szóbeli költészet indított el a verseskötetek, a novellák világába.

A pápai fiatalok rendre belecsempésznek némi újdonságot az előadó költészeti versenyeikbe, például minden alkalommal felállítanak a színpadra egy díszletet, ami máshol nem jellemző. Ennek köszönhetően tartottak slammelést egy régi konyhában, autóbaleset helyszínén, illetve „tanyán" is.

Fotók: Szijártó Bence

– Apróságokkal lehet a műfajnak némi pluszt adni, de maga a slam poetry mint költészeti stílus szerintem nem fog túl sokat változni az alapkövek tekintetében. Mi a slammel szeretnénk felpezsdíteni a város kulturális életét, alternatívát adni a szórakozásra, megismertetni a költészetnek ezt az új műfaját az emberekkel, összehozni és élményekkel gazdagítani a fiatalokat, idősebbeket egyaránt. Az eddigi alkalmaink inkább amolyan szárnypróbálgatások voltak, de szeptembertől indul az első teljes évadunk számos új elképzeléssel, tervvel – tekintett előre a pápai slam poetry egyik meghonosítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!